Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hou honden tijdens broedseizoen aangelijnd

09 maart 2020 | Regina Brouns

Wij spreken hondenbezitters de komende tijd aan als hun viervoeters loslopen in De Wieden. Vooral tijdens het broedseizoen is het belangrijk dat de rust niet wordt verstoord voor weidevogels en andere dieren.

Honden aan de lijn

“Als je dat uitlegt, tonen mensen over het algemeen altijd begrip”, zegt boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten. 

Jachtinstinct

“Het gaat vooral om het jachtinstinct van honden. Dat is moeilijk in de hand te houden”, legt Messemaker uit. Hij wijst erop dat ook andere dieren bang zijn voor de viervoeters. Reeën en hazen slaan bijvoorbeeld bij dreiging op de vlucht en soms worden ze dan aangereden als ze een weg oversteken. Dan is het risico groot dat de achtergebleven jongen verhongeren. Ook gebeurt het jaarlijks dat honden reeën dood bijten.

Aanspreken hondenbezitters

Wij spreken hondenbezitters in de natuur regelmatig aan. In het broedseizoen is dat een extra aandachtspunt. “In deze periode willen we verstoring helemaal tot een minimum voorkomen. Als weidevogels vluchten voor honden, komen de eieren niet uit. Bovendien zijn jonge kuikens dan een makkelijke prooi voor roofvogels”, verduidelijkt de boswachter.

Met hond in de natuur

Vandaar de oproep om honden aangelijnd te houden. Wie met de hond van de natuur in De Wieden wil genieten, kan terecht op het Veenweidepad tussen Wanneperveen en Doosje, of in de Beulakerpolder bij Giethoorn. Op het Veenweidepad mag de hond, mits aangelijnd mee. Het Kiersewijdepad is voor honden niet toegestaan. In de Beulakerpolder mag de hond op het pad loslopen.

Overtreders worden bekeurd

Op deze locaties letten de boswachters de komende periode extra op of hondenbezitters zich aan de regels houden. Overtreders worden bekeurd. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli.

 

 

Regina Brouns