Ga direct naar inhoud
Nieuws

Inrichten van plas-dras locaties

13 maart 2019

Natuurmonumenten verhoogt momenteel in de weidevogelgebieden in De Wieden op een aantal plekken het waterpeil. Deze plas-dras locaties zijn in trek bij weidevogels die de komende periode arriveren en hopelijk tot broeden komen. In De Wieden zijn de Barsbeker Binnenpolder, het Leeuwterveld en Giethoorn-Wanneperveen belangrijke weidevogelgebieden.

Watersnip

Giethoorn-Wanneperveen behoort zelfs tot één van de beste gebieden van Nederland. “Daar vind je het hele scala aan weidevogels. Bijna alle soorten zijn daar aanwezig, vaak ook in behoorlijke aantallen”, zegt boswachter Rosalie Martens over het 300 hectare grote gebied.

In goede samenwerking

Wij hebben het gebied jaren terug speciaal ingericht voor de weidevogels. Dat gebeurt in goede samenwerking met pachters en agrariërs. “Naast plas-dras zetten is het belangrijk dat een gebied zo open mogelijk is. Predatoren als kraaien en vossen hebben dan minder kans”, aldus Martens.

Lichte toename weidevogels

Wij hopen op termijn dat ook de Barsbeker Binnenpolder bij Zwartsluis zo’n succesverhaal wordt. De laatste jaren zijn daar al stappen gezet, zegt Martens. “Zowel Natuurmonumenten als agrariërs hebben in de polder locaties plas-dras gezet. Dat leverde de afgelopen jaren al een lichte toename van het aantal weidevogels op. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van dit jaar.”

Plas-dras ideaal

Garanties en zekerheden zijn er in de natuur echter niet, weet Martens. Het weer speelt bijvoorbeeld ook een rol. In de broedperiode is zware regenval of hagel funest voor jonge vogels. “Ook moet het gras niet te hoog zijn, omdat de kuikens dan moeite hebben om in het hoge gras insecten te vinden. De broedvogels zelf eten wormen. Ook daarvoor is plas-dras ideaal, omdat ze die in de zachte bodem makkelijker vinden.”

Eerste kievitsei

Ondertussen is al het eerste kievitsei in de regio gevonden. De kievit is de eerste weidevogel die tot broeden komt. De andere soorten beginnen daar meestal  midden mei mee.

Tip van de boswachter: fiets in het voorjaar eens de weidevogel fietsroute in De Wieden. Download hier de route.