Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer vleermuizen geteld tijdens wintertelling in Sint Jansklooster

20 januari 2023 | Thirza Vredenburg

Ieder jaar tellen onze boswachters in het Nationaal Park Weerribben-Wieden de vleermuizen die overwinteren in de hiervoor speciaal ingerichte vleermuiskelder. De vleermuiskelder in Sint Jansklooster werd door waterleidingbedrijf Vitens in 1998 opgeleverd en aangepast voor de vleermuizen.

Franjestaart Vleermuis

Vleermuisproof

Vleermuizen houden ervan zich lekker tussen de stenen te kunnen nestelen en daarom zijn er stenen tegen de bovenkant van deze kelder aan gemetseld. Vanaf 2004 werden de eerste vleermuizen gespot in de kelder en vanaf die periode tellen we jaarlijks in januari het aantal vleermuizen dat de kelder gebruikt om te overwinteren. 

Tijdens de winterslaap verplaatsen de vleermuizen zich minimaal, daarom is dit het ideale moment om tellingen uit te voeren. Onze boswachters gingen samen met een collega van Vitens op pad en opende de zware deur met invliegopening, altijd een spannend moment!

Vleermuiskelder Sint Jansklooster

Vleermuiskelder Sint Jansklooster

Franjestaarten hangen aan het plafond

Bij binnenkomst werden de boswachters blij verrast met een groot aantal ‘trossen’ franjestaarten. De franjestaart  is een middelgrote vleermuis met een gewicht van 5-12 gram. Alles werd minutieus afgezocht op slapende vleermuizen. Tijdens zo’n winterslaap worden vleermuizen best wel eens wakker. Ze ontdekten een franjestaart een paar centimeter boven de waterlijn die zich druk aan het poetsen was. 'Een prachtig gezicht hoe de vleermuis zijn poten als een soort kam gebruikt. Wat een mooie waarneming!' zei boswachter Ronald Messemaker.

Naast de vleermuizen verblijven in het bunker ook veel muggen, spinnen kleine watersalamanders en een roesje (nachtvlinder).

Meer vleermuizen in 2023

Het aantal vleermuizen is ten opzichte van vorig jaar gestegen. Waar er in 2022 nog 73 franjestaarten werden geteld, zagen de boswachters er nu 79. Ook  het aantal watervleermuizen steeg van 26 exemplaren dit jaar ten opzichte van 12 watervleermuizen vorig jaar. Al met al een succesverhaal waarbij Natuurmonumenten blij is met de samenwerking met Vitens.

De vleermuis helpen?

Word dan lid van Natuurmonumenten, wij steunen onderzoek en beheren naast natuurgebieden ook monumenten als forten, bunkers en mergelgrotten waarbij we in ons beheer bewuste keuzes maken om het leefgebied van vleermuizen veilig te stellen. Ook kun je je tuin insectvriendelijk maken zodat er voldoende voedsel is voor de vleermuis.

Thirza Vredenburg
Thirza Vredenburg