Ga direct naar inhoud
Nieuws

'Midzomernacht' trekt meer dan 150 natuurliefhebbers

19 juni 2018

De jaarlijkse Midzomernacht-activiteiten in De Wieden trokken zaterdagavond 16 juni meer dan 150 deelnemers. In Sint Jansklooster keken ruim 50 mensen hun ogen uit tijdens de avondvaartocht. In Wanneperveen liepen diezelfde avond meer dan 100 belangstellenden een wandeling bij het Kiersche Wijdepad en Veenweidepad.

MIdzomernacht in De Wieden

Een ware trekpleister

Om kwart voor 10 begint het al te schemeren en steeds meer auto’s rijden de parkeerplaats van het Kiersche Wijdepad op. Het natuurgebied bij Wanneperveen vormt die avond een ware trekpleister voor de bezoekers van de Midzomernachtwandeling.

Korte uitleg

Bij aankomst krijgen deelnemers een korte uitleg en al snel blijkt dat de wandelaars overal vandaan komen. Op de deelnemerslijst staan woonplaatsen als Enschede, Lemmer en Amstelveen. Uit alle uithoeken van het land weet men de weg naar Wanneperveen te vinden. "Wij komen uit Rotterdam en komen speciaal voor deze wandeling naar hier. We bezoeken wel meer van dit soort wandelingen die Natuurmonumenten organiseert. We slapen vannacht in Zwartsluis en morgen maken we een wandeling door Drenthe. Die wandeltochten zijn voor ons een prachtige manier om de Nederlandse natuur te leren kennen”, vertelt het enthousiaste echtpaar uit Zuid-Holland.

Natuurbeleving op een andere manier

Onderweg werden de wandelaars bijgepraat over wat er die avond te zien was in het veld. Aandachtig werd geluisterd naar de uitleg van vleermuisspecialist Johann Prescher. Met een batdetector kon Prescher het geluid van de dieren waarnemen. Op een groot verlicht doek konden insecten van dichtbij worden bekeken. En in een open veld mochten deelnemers genieten van sterren en planeten. Wandelaars die de sterrenkijker passeerden keken hun ogen uit. “Dit soort dingen maak je niet mee als je zelf op pad gaat in de natuur. Dat maakt deze nacht zo leuk. We hebben al eens vaker meegegaan aan de Midzomernachtloop, maar je beleeft de natuur toch steeds weer op een andere manier”, vertelt een deelneemster.

Kampvuur

Na de wandeling werden de wandelaars ontvangen bij het kampvuur. Onder het genot van drinken met wat lekkers werden de ervaringen van die avond uitgewisseld. “Wat mij betreft doen we volgens jaar weer mee”, vertelt een vader uit Kampen. Samen met zijn vrouw, zoon en dochter heeft hij die avond kennis gemaakt met het Kiersche Wijdepad.