Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten beschermt de zeldzame galigaan

16 augustus 2018

Natuurmonumenten beschermt in De Wieden galigaan en werkt aan een verdere verspreiding van de zeldzame plant.

Galigaan

Op voorlichtingsbijeenkomsten in Zwartsluis en Wanneperveen vertelden Natuurmonumenten en de provincie onlangs welke concrete maatregelen ze de komende jaren nemen. Wij zetten onder meer moerasbos om in hooiland en graven nieuwe petgaten.

Locaties in kaart

Veel minder verstrekkend zijn de maatregelen die galigaan moeten beschermen, zegt boswachter Rosalie Martens. “De plant komt op verschillende plekken in De Wieden voor, vooral op afgelegen plekken langs het water. Die locaties hebben we allemaal in kaart gebracht. Door onderlinge afstemming, een zeer belangrijk aspect in het project, houden onze pachters ook rekening met galigaan. Ze laten tijdens het maaien de plant staan en houden de locatie bosvrij. Ook ons eigen beheer in percelen met galigaan is daarop gericht.”

Zeldzaam

Deze maatregel in De Wieden vloeit voort uit Europese regelgeving. “Galigaan is overal in Europa zeldzaam. Het komt vooral in moerassen, vennen en duinvalleien voor. Brussel wil dat galigaan in ieder geval wordt beschermd en bij voorkeur uitgebreid. Terecht natuurlijk: iets wat zeldzaam is, moet je beschermen.”

Galigaanmoeras

De leek ziet galigaan wellicht aan voor riet, maar de kenner ziet een duidelijk verschil. Galigaan is een grijsgroene plant met dikke wortelstokken. Stekeltjes aan de randen van het blad maken  de plant vlijmscherp. De plant bloeit met name in juni en juli. Europa beschouwt delen van De Wieden als een ‘galigaanmoeras’. Dat betekent niet dat het volledige gebied vol staat met galigaan. Wel kunnen op een locatie honderden galigaanplanten bloeien.