Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten maait bredere wandelpaden in De Wieden

16 mei 2020

Normaal gesproken juichen wij aandacht voor natuur van harte toe, maar in deze coronacrisis vraagt de natuurorganisatie mensen toch om voorzichtig te zijn. Ook nemen wij zelf maatregelen.

Natuurmonumenten maait bredere wandelpaden in De Wieden

 “We hebben bijvoorbeeld een aantal wandelpaden breder gemaakt, zodat wandelaars beter afstand van elkaar kunnen houden”, zegt beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten in De Wieden.

Drukte niet verstandig

Ondanks eerdere oproepen om niet massaal naar de natuurgebieden te komen, blijven wandelingen en andere routes door De Wieden populair. “We willen niets liever dat mensen weer van de natuur kunnen genieten, maar in deze tijd is die drukte niet verstandig.

Ook andere regels belangrijk 

De bezoekers houden zich bovendien, ondanks de nodige informatieborden, niet allemaal even goed aan de regels. “Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de anderhalve meter afstand in acht te nemen. Maar buiten dat gelden ook andere regels: bijvoorbeeld honden zijn in veel natuurgebieden niet toegestaan en moeten elders aangelijnd zijn. Ook zien we helaas behoorlijk veel zwerfafval”, legt Claessens uit. Dat levert niet alleen veel opruimwerk op, voor de flora en fauna is veel afval ook desastreus.

Wandelen als het rustig is

Ondanks dat sommige wandelpaden nu breder gemaaid zijn, roept Claessens toch op om alleen te gaan wandelen als het op een locatie rustig is. Die kans is doordeweeks groter dan in het weekeinde. Overigens zijn er in het gebied meerdere BOA’s actief die controleren of bezoekers zich aan de regels houden.