Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onderdakjes timmeren voor bedreigde bijen

22 mei 2019

​​​​​​​Kinderen maakten zaterdag bij Hoeve Beukers bijenhotels. Leuk én belangrijk werk, want het gaat in Nederland slecht met de bijen. “En dat is weer slecht voor de voedselvoorziening, waarvoor bijen cruciaal zijn”, vertelde onze boswachter Johann Prescher vooraf aan de kinderen.

Foto bijenhotel maken bij Hoeve Beukers

Soorten bijen

Prescher was voor veel kinderen geen onbekende, want hij zat een paar dagen eerder nog in een aflevering van Het Klokhuis, dat Nationaal Park Weerribben-Wieden bezocht. “Weten jullie hoeveel soorten bijen er zijn?”, was de eerste vraag van boswachter Johann, want wie denkt dat een bij een bij is, komt bedrogen uit. “In Nederland komen 359 soorten voor”, gaf hij even later het antwoord.

Rode lijst

En de helft daarvan staat op de zogenoemde rode lijst, ten teken dat de soort met uitsterven bedreigd is. Dat heeft verschillende redenen, vertelde Prescher. “Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel bloemrijke velden omgezet in landbouwgrond, om te voorkomen dat er ooit nog voedselschaarste zou zijn. Daarnaast is er steeds minder ruimte voor natuur en dus minder ruimte voor wilde bijen.”

Voedselproductie in gedrang

Doordat de aantallen bijen sterk afnemen, komt de voedselproductie weer in het gedrang. “Zonder bijen bijvoorbeeld geen appels en veel andere soorten fruit en vruchten. De bevruchting van bijen is daarvoor essentieel”, aldus Prescher. Als mensen het werk van bijen zouden moeten overnemen, zou daarmee jaarlijks naar schatting 15 miljard euro gemoeid zijn.

Inzetten voor bijen

Wij komen daarom in actie om de bijen te redden. Vandaar ook de actie op Hoeve Beukers, dat samenwerkt met ons. Paarden van de manege lopen rond op grond van Natuurmonumenten. Zaterdag zette Hoeve Beukers zich ook in voor de bijen. Een groep kinderen had zich aangemeld voor het maken van bijenhotels.

Zij zochten tijdens een speurtocht over het terrein eerst de benodigde materialen bij elkaar en timmerden daarna de bijenhotels in elkaar.