Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onderhoud aan honderd kilometer Wieden-sloten bijna afgerond

23 november 2020 | Regina Brouns

Lokale aannemers zijn bezig met de laatste kilometers slotenonderhoud in De Wieden. Jaarlijks laat Natuurmonumenten ongeveer honderd kilometer aan watergangen onder handen nemen. Dit jaar zijn onder meer de Bramen en de Auken bij Giethoorn aan de beurt voor een ‘najaarsschoonmaak’.

Foto schouwen in De Wieden 2020

Ecologisch beheer

“Seizoenswerk”, zegt Arco Lassche, coördinator Natuurbeheer droogjes over de klus. Elk najaar neemt de beheereenheid in De Wieden een flink deel van de bijna achthonderd kilometer aan sloten onder de loep. Dat gebeurt volgens een cyclus van drie jaar. “Ecologisch beheer”, noemt Lassche dat. “We maken het eerste jaar een kant van de sloot schoon en het jaar daarop de andere kant. Op die manier houd je de leefomgeving van veel flora en fauna in stand. Daarna volgt een jaar rust.”

Lokale ondernemers

Het onderhoudswerk is al jarenlang in betrouwbare handen van bedrijven uit De Wieden en directe omgeving. Dat geldt sowieso voor de meeste opdrachten die de organisatie uitbesteedt. “Bij de lokale aannemers werken mensen met veel ervaring en gebiedskennis. Dat is in de praktijk heel belangrijk, zeker in een gebied als De Wieden.”

Sloten van cruciaal belang

Dat wij veel investeren in het slootonderhoud is niet voor niets, zegt Lassche. Sloten zijn van cruciaal belang voor de toekomst van het gebied. Het karakteristieke landschap blijft bestaan dankzij de voortdurende aanvoer van water. Daarnaast zijn goed bevaarbare sloten en vaarten praktisch bij de afvoer van riet en groenresten.

Regina Brouns