Ga direct naar inhoud
Nieuws

Pinksterbloem, juweel van De Wieden

08 april 2019 | Regina Brouns

Midden april kleuren de vochtige hooilanden in De Wieden lila-roze van de pinksterbloemen. Het is een algemene plantensoort die in het hele gebied waargenomen kan worden. Vooral de natte graslanden, drijftillen en oeverzones zijn favoriet.

Oranje tipje op pinksterbloem

Bijzondere aanpassing tegen regen

Tijdens een hevige regenbui kunnen de bloemen van de pinksterbloem zich sluiten. Daarbij laten ze letterlijk hun kopjes hangen zodat het regenwater het stuifmeel niet nat kan maken.

Lekkernij, of niet?

De pinksterbloem smaakt vrij scherp, daardoor is hij niet geliefd bij de meeste insecten. Toch is er een soort die zich helemaal gespecialiseerd heeft op het eten van deze prachtige plant; het oranjetipje. Een dagvlinder dat de vleugeltippen als het ware gedompeld heeft in oranje verf. Zij zet haar eitjes af op de pinksterbloem waarna de rupsen van de plant snoepen. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat beide soorten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Tips om pinksterbloemen en oranjetipjes te kijken zijn het Vlonder- en Laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden en het Veenweide- en Kiersche Wijdepad in Wanneperveen.

Regina Brouns