Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tweehonderd eiken voor het Knoppersbos

18 april 2019

Natuurmonumenten heeft tweehonderd jonge eiken aangeplant in het Knoppersbos. Dat is een eeuwenoud ‘hakhoutbos’ bij Kadoelen op het Land Veno. Bewoners maken al honderden jaren lang gebruik van het hout uit dit bos.

Aanplant Knoppersbos

Drie stroken

Vroeger ging dat hout naar boeren in de streek en bakkers. Tegenwoordig kopen particulieren het hout van Natuurmonumenten. Wij hebben het Knoppersbos daarvoor opgedeeld in drie stroken.

Hakhoutbos

In een hakhoutbos worden de bomen niet tot op de grond afgezaagd. De bomen blijven tot op een meter hoogte staan, waardoor ze weer nieuwe takken kunnen vormen die na verloop van tijd weer afgezaagd worden. Omdat er door ouderdom ook bomen afsterven worden er nieuwe jonge eiken tussen geplant.

Eeuwenoud

Ecoloog Piet Bremer van de Provincie Overijssel stelde enkele jaren terug vast dat dit bos  ‘eeuwenoud’ is. Volgens Bremer heette het bos vroeger ‘Westerholtbos’, vernoemd naar een adellijke familie die al voor 1600 grond bezat op het Hoge land van Vollenhove. In de streek wordt over Knoppersbos gesproken, naar de familie Knoppers die vroeger op de boerderij naast het bos woonde.

Door het enkele hectares grote bos loopt overigens een wandelpad. Onderweg komen wandelaars langs een bankje, met een prachtig uitzicht over de landerijen.