Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uitrusten met zicht op een uniek natuurgebied

12 juni 2019 | Regina Brouns

Natuurmonumenten heeft aan de Zomerdijk in Zwartsluis een nieuw informatiebord geplaatst. Voorbijgangers kunnen daarop lezen op wat voor uniek natuurgebied ze uitkijken.

Informatiebord bij rustpunt in Zwartsluis

Bij het rustpunt en toekomstige restaurant van Jojanneke Krabbe en Jacco Plomp kunnen ze genieten van het uitzicht én pure producten.

Veel fietsers en wandelaars komen over de Zomerdijk Zwartsluis binnen. Aan de rechterkant kijken ze dan uit op een deel van De Wieden dat de afgelopen jaren behoorlijk is veranderd. Via het Europese LIFE-project is in 2015 moerasbos omgevormd tot hooiland. “Op die manier houden we het karakteristieke landschap van De Wieden in stand. Tot ongeveer 1940 zorgden turfstekers daar in feite voor, tegenwoordig zijn daar maatregelen voor nodig”, vertelt boswachter Arco Lassche.

Voor het in stand houden van het typische Wieden-landschap, met daarin veel bijzondere flora en fauna, is kortom veel werk nodig. Wij vertellen dat verhaal op het informatiebord. “Dit is een mooie plek om voorbijgangers te vertellen over De Wieden. Als ze hier uitrusten en van puur natuurlijke producten genieten, komen ze tegelijkertijd meer te weten over dit unieke natuurgebied”, zegt Lassche.

Jojanneke Krabbe kent dat gebied maar al te goed. Acht jaar geleden kocht ze samen met Jacco Plomp de woning waarin ze ook is geboren. Sindsdien knappen ze de voormalige boerderij van haar vader stukje bij beetje op. Geboren Rotterdammer Plomp weet dat hij op een bijzondere locatie woont. “Voor het water van het Meppelerdiep, achter de natuur van De Wieden. Beter kan niet.”

Als ‘rustpunt’ bieden ze voorbijgangers de mogelijkheid om ook te genieten van de plek. Nu nog serveren ze thee en vers fruit, maar vanaf februari 2020 openen ze een kleinschalig restaurant. Op de menukaart van ‘De Geschilde Aardappel’ staan dan zelf gemaakte verse patat en andere biologische producten. Krabbe en Plomp gaan daarbij milieubewust te werk. Ze werken energieneutraal en circulair.

De biologische insteek spreekt ons aan. Wellicht krijgt de eerste samenwerking tussen Natuurmonumenten en het ondernemersechtpaar een vervolg. “Verdere mogelijkheden liggen allemaal nog open. Wij houden in ieder geval van de natuur en het werk van Natuurmonumenten”, zegt Krabbe. Zij organiseert op de fraaie locatie ook kinderfeestjes en geeft bovendien paardrijlessen.

 

Regina Brouns