Ga direct naar inhoud
Nieuws

Veel aandacht voor wilde bloemen bij Natuurmonumenten

25 maart 2019 | Regina Brouns

Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is vanaf 1 april weer zes dagen in de week open. Bij de activiteiten gaat in de eerste maanden veel aandacht uit naar wilde bloemen. Dat is dit jaar het thema van Natuurmonumenten. In De Wieden zijn onder meer speciale vaar- en fietsroutes langs de wilde bloemen.

Wilde bloemen in De Wieden

Achteruitgang wilde bloemen

“In het voorjaar staan de vele hooilanden in De Wieden straks weer prachtig in bloei. Wilde bloemen zijn best bepalend voor het landschap. Veel mensen genieten daarvan in de lente. Uit de Landschap Enquête van Natuurmonumenten blijkt dat Nederlanders zich zorgen maken over de achteruitgang van de wilde bloemen ”, zegt Katrien de Jong van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Verschillende acties

Want ondanks de kleurenpracht in De Wieden gaat het slecht met de Nederlandse wilde bloemen. Voor Natuurmonumenten reden tot actie. “Zonder wilde bloemen heb je geen insecten, zonder insecten geen vogels”, legt De Jong het belang van wilde bloemen kernachtig uit. Met verschillende acties roept Natuurmonumenten mensen op ook in actie te komen voor de wilde bloemen. Op de website van de natuurorganisatie zijn allerlei tips hiervoor te vinden.

Allerlei activiteiten

Ook het Bezoekerscentrum zet op verschillende manieren aan tot denken én genieten. “In april en mei organiseren we negen wilde bloemen vaartochten  Ook zijn er  vier wilde bloemen wandelingen met een natuurgids bij het Veenweidepad .” Samen met boswachter en ecoloog Rosalie Martens kunnen fietsers op 25 mei een rondje door De Wieden maken. Een dag later is bij het Bezoekerscentrum een bloemenmarkt. Tijdens de meivakantie blijft het maken van zaadbommetjes een OERRR-activiteit. Er is ook een fietsroute langs de bloeiende hooilanden beschikbaar. Hier vind je het overzicht van alle activiteiten. 

Nieuwe activiteiten 

Uiteraard biedt het Bezoekerscentrum de komende maanden ook andere activiteiten. Nieuw in het programma zijn bijvoorbeeld de reeënvaartochten en een vierdaagse vogelworkshop. Onder leiding van een ervaren vogelaar leren belangstellenden vogels herkennen. En vanaf 28 april vaart de ‘watertaxi’ EcoWaterLiner weer door het gebied.

Regina Brouns