Ga direct naar inhoud
Nieuws

Veel vleermuizen bij jaarlijkse telling in bunker

06 februari 2020

De vleermuisbunker in het bos buiten Sint Jansklooster blijkt ook deze winter weer goed gevuld. Boswachters Ronald Messemaker en Johann Prescher telden maandag 47 franjestaarten, twintig watervleermuizen en vier vleermuizen waarvan de soort niet meteen was aan te wijzen. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar.

Vleermuistelling 2020

Telling in bunker 

De boswachters gaan één keer per jaar de bunker binnen, meestal onder toeziend oog van Wiecher Akse. De medewerker van Vitens heeft veel belangstelling voor de natuur en komt bovendien al sinds midden jaren negentig in dit gebied. “In die jaren is dit bos ook aangelegd en toen is de bunker ook gebouwd”, vertelt Wiecher.

Populair onder vleermuizen

Vitens heeft op meerdere plekken in Oost-Nederland een bunker ingericht voor vleermuizen. Tot enthousiasme van de beide Natuurmonumenten-boswachters. De bunker bij Sint Jansklooster blijkt al jarenlang populair onder vleermuizen. “Vooral sinds 2012 nemen de aantallen flink toe. Vorig jaar zakte die stijgende lijn voor het eerst wat naar beneden, maar nu zijn er weer meer vleermuizen”, vertelt Messemaker als hij terug is uit de bunker.

Uitgevlogen door zachte winter

Prescher vermoedt dat er meer vleermuizen hebben overwinterd dan nu waargenomen. “We telden in tegenstelling tot vorig jaar geen gewone grootoorvleermuizen, maar ik vermoed dat die vanwege de ongelooflijk zachte winter al zijn uitgevlogen. Het is een soort die meestal als eerste uitvliegt”, vertelt de boswachter.

Overwinteringsplek

 “Het bewijst opnieuw dat deze bunker een belangrijke functie als overwinteringsplek heeft”. We zijn blij met de goede samenwerking met Vitens.