Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogels flirten er lustig op los in De Wieden

14 maart 2024 | Thirza Vredenburg

Meer en meer broedvogels keren terug vanuit het warme zuiden naar hun zomerhonk in De Wieden. De grutto, wulp en kieviten zijn al gearriveerd en verkennen de perfecte broedspot. Eenmaal aangekomen is er weinig tijd voor de vogels om uit te puffen van de immens lange reis: een geschikte partner wordt uitgezocht, de vogels buitelen om elkaar heen en de eerste nesten zijn gemaakt. Dit kan maar één ding betekenen: het broedseizoen is begonnen!

Grutto kuiken

Vogels zingen en kieviten buitelen

Dit is het seizoen dat het leven gevierd wordt in alle facetten en de boswachters in De Wieden zijn enthousiast. Samen met boeren zijn we druk bezig om een extra gebied geschikter te maken voor broedende weidevogels. De Barsbekerbinnenpolder moet de komende jaren een vogelwalhalla worden en we kunnen niet wachten! Naast dit nieuw in te richten gebied, zien we de weidevogels en andere vogels in De Wieden overal kwetteren baltsen en flirten.

Rust voor de broedende weidevogels

De zeldzame weidevogelsoorten zoals de grutto en tureluur zoeken gebieden op waar ze relatief veel rust en ruimte vinden. Het broedseizoen , dat ongeveer half maart begint en half juli eindigt, is voor de meeste dieren een kwetsbare tijd. Het vinden van een partner en een geschikte broedplek, en de verzorging van de jongen maakt ze extra gevoelig voor stress. Daarom moet verstoring van hun leefgebied zoveel mogelijk worden voorkomen. Natuurbeheerders passen daar hun werkzaamheden op aan, maar ook als bezoeker kun je bijdragen aan meer rust in de kraamkamer van moeder natuur.

Onze boswachter geeft aan "Realiseer je dat rust van levensbelang is voor veel dieren. Bij verstoring kan de stress bij moederdieren zo hoog oplopen dat zijn hun broedsel of jongen verlaten, met alle gevolgen van dien".

Toegangsregels

"Wij brengen graag de toegangsregels nog eens onder de aandacht, want die zijn er niet voor niks. Daarmee kunnen wij verstoring van broedende en zogende dieren zoveel mogelijk beperken. Dat kan alleen met medewerking van de bezoekers. Dus kom je wandelen of fietsen in het natuurgebied, doe dat dan met respect voor de natuur. Houd je aan de vaste toegangsregels van het natuurgebied: bezoek het gebied alleen tussen zonsopgang en -ondergang, blijf op de paden en houd de hond aan de lijn".

Thirza Vredenburg
Thirza Vredenburg