Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandelen en varen in de Midzomernacht is populair

24 juni 2019

Overal in Nederland trokken mensen zaterdagavond met Natuurmonumenten de natuur in. Ook in De Wieden biedt de organisatie op twee locaties die mogelijkheid.

Midzomernachtloop 2019

En daarin is dit jaar opnieuw veel interesse. “Helemaal volgeboekt…”, zegt beheerder Bernadette Haverkort van het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster.

Duisternis

Daar kunnen mensen vanaf 19.00 uur wandelen over het Laarzenpad. Donker is het dan nog niet, maar de duisternis is voor de bijna vijftig wandelaars ook niet de hoofdreden om naar Sint Jansklooster af te reizen. “De kinderen vinden dit fantastisch”, vertelt een echtpaar uit Leiden dat nog even napraat en naar de muziek van een gitaarduo luistert. Zoon en dochter vermaken zich in de OERR-speeltuin. “In de stad bezoek je een museum, maar juist in de natuur kunnen ze zich uitleven. Ze vonden het Laarzenpad met de pontjes geweldig.”

Vaartochten tijdens Midzomernacht

Ondertussen komen de eerste deelnemers van de vaartocht ook binnen. Een Midzomernacht in De Wieden is niet compleet zonder water en dus varen om 22.00 uur ook twee excursieboten uit. Ook volgeboekt. Op de deelnemerslijst van Natuurmonumenten-vrijwilliger Berdien staan mensen uit het hele land. Tot Maastricht aan toe.

Elk jaar andere locatie

Ze komen uit alle windstreken. Soms specifiek voor De Wieden, soms omdat ze eerder al andere gebieden aandeden in de Midzomernacht. Zoals een echtpaar uit Zwolle dat in een excursieboot stapt. “Vorig jaar wandelden we in Gelderland. Een mooie belevenis. Al was het maar omdat je anders nooit ’s nachts in de natuur loopt. Nu gaan we met de boot: dan kun je tenminste niet struikelen”, lachen ze.

Elk jaar andere locatie

Veel mensen lopen elk jaar op een andere locatie mee, weet Haverkort. Ze ontdekken zo ook de mooiste gebieden van Nederland. “Vanavond liep er een jong stel uit Gelderland met jonge kinderen mee. Die waren hier vanmiddag al en bleven ook na de wandeling lang hangen. Helemaal onder de indruk van de rust en de omgeving hier.”

Wandelen door Wieden-landschap

De tweede locatie waar wandelaars de Midzomernachtloop kunnen beleven is bij het Veenweide- en Kiersche Wijdepad bij Wanneperveen. “Een goede opkomst”, vertelt boswachter Regina Brouns over de animo voor deze wandelingen. Ongeveer honderd mensen lopen daar in het donker door het Wieden-landschap. Onderweg vertellen boswachters over de sterren, nachtvlinders en vleermuizen. Veel bezoekers genieten nog even na bij het kampvuur.    

De opbrengst van de avond gaat naar het onderwerp waaraan wij dit jaar veel aandacht besteden: wilde bloemen.