Ga direct naar inhoud
Nieuws

Watertoren zorgt drie keer voor een wow-effect

17 september 2019

“De watertoren zorgt drie keer voor een wow-effect”, vertelt ‘torenwachter’ Arjen Boonstra terwijl hij op Open Monumentendag over De Wieden uitkijkt. “Eerst de architectuur van het gebouw, dan de prachtige trap en tenslotte het uitzicht over de regio. Bezoekers zijn altijd onder de indruk.”

Watertoren Open Monumentendag

Torenwachter

En dat is de Kraggenburger zelf ook nog. Sinds drie maanden klimt hij als vrijwilliger van Natuurmonumenten regelmatig naar boven om bezoekers meer over het bouwwerk én De Wieden te vertellen. “Want het landschap en de natuur waren voor mij redenen om me als vrijwilliger aan te melden. Ik vind Nationaal Park Weerribben-Wieden het mooiste natuurgebied van Nederland. Toen kreeg ik de vraag of ik torenwachter wilde worden…”, vertelt Boonstra.

Extra dimensie

Daardoor heeft zijn liefde voor De Wieden een extra dimensie gekregen. Hij vertelt hoog boven de grond enthousiast over het ontstaan van het karakteristieke landschap. Toehoorders hebben deze Open Monumentendag geluk: dankzij het heldere weer zijn Zwolle, Steenwijk en natuurlijk de Beulakerwijde en Boschwijde prachtig zichtbaar. Inwoners van Sint Jansklooster speuren deze dag naar hun woning. “Daar!”, klink het regelmatig.

Beloning

Rond het middaguur komt het bezoek aan de toren goed op gang. Veel fietsers onderbreken hun tocht voor een klim naar boven. “96, 97, 98…”, telt een meisje het aantal trappen dat ze al heeft afgelegd. Een wat ouder echtpaar neemt even een pauze voor de laatste trappen. Ook zij worden straks beloond voor hun inspanningen.

Nieuwe torenwachters gezocht

Beneden verwelkomt Bernadette Haverkort, beheerder van Bezoekerscentrum De Wieden de bezoekers. Wij hebben de watertoren al een aantal jaren in beheer en openen elke zaterdag en in de zomermaanden ook elke woensdag de deuren. “Eigenlijk zouden we dat vooral in de zomervakantie vaker willen doen. Daarom zoeken we nieuwe torenwachters”, vertelt Haverkort.

Affiniteit met cultuur erfgoed

Dat hoeven geen superkenners van watertorens te zijn, maar enige affiniteit met cultuur erfgoed is uiteraard een pré. “En daarnaast is het natuurlijk prachtig als je iets over De Wieden en de natuur kunt vertellen. Maar enthousiasme is het belangrijkste, want uiteraard leiden we nieuwe torenwachters eerst op. Ze komen in ieder geval in een hele leuke club mensen terecht.”

Meer informatie over de vacture: https://www.natuurmonumenten.nl/vrijwilliger/vacature/vrijwillige-excursieleider-torenwachter-sint-jansklooster