Ga direct naar inhoud
Nieuws

Weerribben-Wieden behouden Europees diploma

17 augustus 2021 | Fred Prak

De Raad van Europa heeft het Europees Diploma voor nationaal park Weerribben-Wieden verlengd tot 2029. Deze onderscheiding is een belangrijke erkenning voor het natuurbeheer in het gebied. Toekenning van dit diploma is verre van vanzelfsprekend en vraagt dan ook voortdurende inspanning van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Hooiland in De Wieden

Bijzondere Status

In Nederland hebben slechts vier natuurgebieden deze bijzondere status. Het gaat naast de Weerribben-Wieden om de Boschplaat (Terschelling), het Naardermeer en de Oostvaardersplassen. 

Aanbevelingen

De Raad is enthousiast over de ontwikkelingen in de Weerribben-Wieden en de bereikte kwaliteit. Wel worden enkele aanbevelingen gedaan om er voor te zorgen dat het natuurgebied ook na 2029 in aanmerking blijft komen voor het Europees diploma. Zo wordt gewezen op de effecten van lichtvervuiling en waterhuishouding op insecten en zoogdieren. Ook de aanleg van de ecologische verbindingszone tussen Giethoorn en Wanneperveen (Bovenwijde en het Zuideindigerwijde) en alternatieven voor het verbranden van rietafval vragen de komende jaren extra aandacht. 

De Raad spreekt ook haar zorg uit voor het eventueel continueren van het diploma in de toekomst, dat de mogelijke komst van vliegveld Lelystad de Natura2000-doelstellingen in het gebied niet in gevaar mag brengen.

Erkenning

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zien in de verlenging van het diploma een belangrijke erkenning voor het beheer van het natuurgebied.

Het besluit en de aanbevelingen van de Raad van Europa is hier terug te lezen. 

Fred Prak

Persvoorlichter Noord (Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en Waddenzee)