Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame koninginnenpage vaker gezien in De Wieden

15 december 2020 | Regina Brouns

Zeventien vrijwilligers van Natuurmonumenten telden ook dit jaar de vlinders in De Wieden. Ze bekeken vooral gebieden rond Dwarsgracht en Ronduite. Een opvallende conclusie is dat de zeldzame koninginnenpage steeds meer rondfladdert in het natuurgebied.

Vlindertellingen in De Wieden

Profiteren van warme zomers

“Die zagen we vorig jaar voor het eerst op onze routes en dit jaar zijn de aantallen verder toegenomen”, vertelt Eric Schotsman, een van de vrijwilligers die zelf zijn zesde teljaar achter de rug heeft. Aan de opmars van de koninginnenpage is te zien dat de vlinder profiteert van de warme zomers. Deze vlinder komt doorgaans meer in het zuiden voor. 

Behoorlijk vlinderjaar

Ook soorten als het bruin zandoogje, de dagpauwoog en het groot dikkopje kregen veel vinkjes op de telformulieren. De distelvlinder, de kleine vuurvlinder en het klein geaderd witje kwamen juist weer minder voor. “Omdat we vanwege de coronamaatregelen enkele weken later aan het telseizoen zijn begonnen, hebben we ook het groentje en het oranjetipje gemist. Dat zijn soorten die heel vroeg in het jaar al uitvliegen. Over het algemeen was het toch een behoorlijk vlinderjaar, hoewel de aantallen wat lager waren dan in 2019.”

Invloed van coronamaatregelen

De coronamaatregelen hadden op meer manieren invloed op het telseizoen. “Normaal lopen we met drie mensen op een rechte lijn door een vijf meter breed telgebied. Dit jaar gingen we met twee vrijwilligers op pad. Dat werkt ook prima. Zoals altijd liepen we de vlinderroutes minimaal één keer in de week, meestal op dinsdag. Alleen bij regen en mist kiezen we voor een andere dag. Dan laten vlinders zich namelijk niet zien.”

Prachtig vrijwilligerswerk

Schotsman, inwoner van Heerenveen, vindt het vlinders tellen prachtig vrijwilligerswerk. “De Wieden is een schitterend gebied en je vaart naar plekken waar verder niemand komt. Mooi is ook dat je onderweg altijd bijzondere waarnemingen doet. Vorig jaar zagen we een zeearend, dit jaar twee keer een visarend. Heel spectaculair om dat soort vogels van dichtbij te zien.”

Wij geven de telgegevens door aan het Landelijk Meetnet Vlinders. Onze organisatie houdt bij het beheer ook rekening met de fladderaars, bijvoorbeeld met speciale insectenstroken waarin sprinkhanen en vlinders schuilen.

 

 

 

 

 

 

 

Regina Brouns