Ga direct naar inhoud

Vogels kijken in De Wieden

De Wieden is met al het water en riet een fantastisch gebied om vogels te kijken. Kleine rietvogels als baardmannetjes, blauwborst en karekiet zie je met een beetje geluk al tijdens een wandeling. Ook de zeldzame zwarte sterns kun je al vanaf het Vlonderpad ontdekken. Om watervogels als een aalscholver of een purperreiger te zien zijn speciale uitkijkpunten aangelegd.

Vogeluitkijkhut; Uitkijkhut

Observatiepunten

Vanaf het Vlonderpad bij het Bezoekerscentrum in Sint Jansklooster kun je van half mei tot half juli zwarte sterns op hun broedvlotjes bewonderen. Eerst met eieren en later met hun jongen. Neem je verrekijker mee! 

Er zijn twee uitkijkpunten en observatieschermen langs de wandelroute Kiersche Wijdepad. Vanaf deze uitkijkpunten heb je zicht op allerlei soorten vogels.

De vogelobservatieplek aan het Zuideindigerwijde is ook met een rolstoel te bereiken. Het Zuideindigerwijde ligt ten oosten van de Beulakerweg ten zuiden van Giethoorn.

Aalscholver

Uitkijktorens

In de vogeluitkijktoren bij De Auken in Giethoorn-Noord kan je bijzondere vogels als de lepelaar en purperreiger ongemerkt bespieden. Vanuit Giethoorn is het de eerste straat rechts vanaf de Beulakerweg aan het einde van de bebouwing. Na een paar honderd meter zie je de parkeerplaats. Een bruggetje aan de overzijde van de weg leidt naar de toren.

In Wanneperveen bevindt zich een uitkijktoren bij het water. Vanuit het centrum van Wanneperveen neem je de afslag Van Blankenweg. Deze rij je uit tot deze overgaat in de Bovenboerseweg. Aan het einde van de weg kan je parkeren. Loop het linker schelpenpad in, ga door het klaphek en volg het pad.

Bij de Beulakerpolder staat de uitkijktoren, 'Wiedekiek'. Neem vanuit Giethoorn de brug over kanaal Beukers-Steenwijk richting Dwarsgracht. Vosjacht aanhouden en rijden tot waar deze overgaat in het fietspad. Hier kan je parkeren en dan is het nog twee kilometer lopen naar de kijkhut.

Vanuit het bezoekerscentrum worden regelmatig excursies georganiseerd naar de aalscholverkolonie. Bij deze kolonie is een schitterende vogelobservatiehut waar de aalscholvers van heel dichtbij te bewonderen zijn.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid