Ga direct naar inhoud
Nieuws

Joke inventariseert al 25 jaar in Gorzen en Slikken

01 maart 2023 | Paul Begijn

Op de Facebook-pagina Zeeuwse Wateren genieten we mee van de dassen, vossen, reeën en boommarters die Joke Stoop met de wildcamera filmt. Ze is al 25 jaar vrijwillig boswachter voor Natuurmonumenten in de Dintelse Gorzen en Heense slikken. Joke: “Heel leuk dat we steeds meer dassen zien. Samen met leden van de zoogdiervereniging gaan we op zoek naar burchten, wissels en andere sporen. Maar vooral ben ik gespecialiseerd in planten, er groeien hier heel zeldzame soorten.” Joke komt er meerdere malen per week en verzorgt ook allerlei rondleidingen. “Het mooiste moment is altijd als ik de dijk op klim en het hele gebied tot aan het Volkerak kan overzien.”

Joke Stoop

Tekst: Ans Goorden

‘Mijn derde statie’

Toen Joke bij ons vrijwilliger werd had Natuurmonumenten de Dintelse Gorzen net in beheer genomen. Joke: “Ik hielp mee met de plantenwerkgroep van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) die voor NM de planten hier inventariseert. We zagen de vegetatie langzaam veranderen doordat het Volkerak steeds zoeter werd. Hier en daar zie je nog steeds zilte planten als zeeaster (lamsoor) en zeekraal, daarnaast neemt de agrimonie (kruid uit de rozenfamilie met felgele bloemen) en ook de parnassia (witbloeiend) steeds meer toe. Die noemen ze soms mijn ‘derde statie’, want ik ga ervoor door mijn knieën ... Ze vragen me weleens: zie jij ook de zeearend hier vaak? Dan antwoord ik: nee, want ik loop altijd met mijn ogen naar de grond gericht. En als mijn man en ik samen op vakantie gaan, dan wandelen we niet maar kruipen we door de bermen, haha.”

Dg winter

Van teambuilding tot Heksenmiddag

Joke volgde ook een gidsencursus. “Ik verzorg heel graag allerlei rondleidingen en wandelingen met variërende thema’s. Die boeken deelnemers via de agenda van Natuurmonumenten, maar ook bijvoorbeeld als teambuilding via Akkermans De Heen. Ik vind het leuk om aan allerlei groepen de natuur te laten zien en er over te vertellen. Bij iedereen zoek ik naar de juiste aansluiting om interesse voor flora en fauna te wekken. Dit gebied heeft helaas geen infocentrum, maar wel een vogelkijkhut die we gebruiken als centraal punt voor leuke kinderactiviteiten, zoals een sporentocht of Heksenmiddag. Ik heb een keer een groep van Staatsbosbeheer mogen rondleiden: heerlijk als je dan specialistische kennis kunt uitwisselen en vergelijken. 

Avond wandeling DG

Bezoekers genieten van de ondergaande zon tijdens de avondroodwandeling die Joke in de zomer organiseert.

Natuurwerkgroepen en wildcamera’s

Joke is verbonden aan allerlei werkgroepen. “Ik was 8 jaar voorzitter bij de KNNV en heb samen met een medebestuurslid de zoogdierwerkgroep opgericht. Je wordt steeds nieuwsgieriger, daarom wilde ik hier wildcamera’s plaatsen. We kregen de hulp van een echtpaar dat aan de Steenbergse Vliet woonde en gemakkelijker toegang had tot het ruige gebied. Zo zijn we er achter gekomen dat hier dassen zitten en dat worden er steeds meer! Ik zit ook in een wolvenwerkgroep en heb een ‘trauma’ van het bezoek van de wolf hier in 2021. Waarom? Omdat ik toen net op vakantie in Limburg was! Ik heb wel zijn slachtoffer gezien: een ree dat was gedood op een manier zoals een wolf dat doet.

Daarnaast zit ik in het bestuur van de vleermuizenwerkgroep West-Brabant en ook daarvoor inventariseren we in de Dintelse Gorzen. Dit combineren we soms met een onderzoek naar nachtvlinders.

Bezoekers, grazers en zeldzame planten

Naast inventarisatie en rondleidingen houdt Joke om beurten met andere vrijwilligers toezicht in de Dintelse Gorzen. “Ik geniet altijd van de interactie met de bezoekers. Als ze te dicht bij de Schotse Hooglanders komen word ik wel even streng en leg uit dat we in hun territorium zijn en dat ze onze respect verdienen. De grazers kennen me, ik praat tegen hen en bedank ze zelfs als ze voor ons uit de weg gaan. Dit vrijwilligerswerk is een manier om mijn hoofd leeg te maken, mijn uitlaatklep. Ik loop de plantjes uit de grond te kijken: kleverig ogentroost, duizendguldenkruid … En als ik de keverorchis, bijenorchis, steenrode orchis, addertong of het rond wintergroen heb ontdekt: dan maak ik een rondedansje … Ik wil aan iedereen laten zien hoe mooi het hier is!

Na 25 jaar werk ik nog steeds met veel plezier als vrijwilliger voor Natuurmonumenten. Ze luisteren echt naar je en geven me het gevoel dat ik er echt toe doe, heel fijn!”

Grote keverorchis

Joke inventariseert graag planten en legt ze op de gevoelige plaat, zoals deze grote keverorchis.

Wat een mooi compliment van Joke aan Natuurmonumenten. Wij zijn haar heel dankbaar voor het vele werk dat zij als vrijwilliger voor ons verricht en hopen dat ze hier nog vele jaren zal blijven genieten.

Wil je zelf ontdekken waar je Joke kunt tegenkomen en hoe hoog jouw eigen waardering voor de Dintelse Gorzen is: kijk dan hier:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/dintelse-gorzen

Paul Begijn
Paul Begijn