Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hazelworm gezien bij de Liskes in Bergeijk

11 juli 2017 | Yvonne van Moll

De hazelworm is geen worm zoals zijn naam doet vermoeden. Het is ook geen slang zoals zijn uiterlijk doet denken, het is een pootloze hagedis. Bij gevaar kan hij zijn staart loslaten om de rest van zijn lijf te redden. Deze bruine, gladde verschijning wordt zelden gezien in de Kempen niet alleen omdat hij een verborgen leefwijze heeft maar ook omdat het reptiel hier zeldzaam is.

Hazelworm gezien bij de Liskes in Bergeijk

In levende lijve

“Eerder heb ik in de buurt, op het fietspad, een platgereden hazelworm gevonden. Ik wist dus dat ze hier voor komen, vertelt Ivo van der Grinten boswachter bij Natuurmonumenten. Extra mooi om deze rode lijst soort hier in levende lijve te zien” aldus Ivo.

Bijzondere soorten voelen zich thuis in de Liskes

“In het voorjaar jaar heb ik bij de natuurvijvers zeldzame vogels als de woudaap, de roerdomp en de kwak gezien. Het voelt als een kers op de taart om nu ook de hazelworm hier te zien”, licht Ivo toe.

Verborgen leven

Hazelwormen zijn vooral actief in het schemer. Een zonnebad nemen ze niet in de volle zon, ze zoeken de beschutting van bladeren op. En eenmaal opgewarmd glippen ze bijna net zo snel het struikgewas in als hun soortgenoten met pootjes. Vandaar dat je de hazelworm niet vaak ziet.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll