Ga direct naar inhoud
Nieuws

Koester het landschap van het Dommeldal

05 april 2018 | Yvonne van Moll

Het Dommeldal zit in de harten van de mensen, ze waarderen de aanwezige natuur en de stilte. Dit is de uitkomst van de ruim 350 gesprekken die Natuurmonumenten voerde met bewoners van het gebied.

dommeldal

In de zogenaamde Dommeldal Safari zijn boswachters samen met medewerkers van gemeenten en waterschap in Eindhoven, Veldhoven, Waalre, Dommelen en Valkenswaard op zoek gegaan naar wensen voor het landschap. Het Dommeldal is de groene long van deze regio en het landschap staat onder druk vanwege ontwikkelingen zoals de aanleg van de nieuwe N69. Natuurmonumenten vraagt raadsleden om kwaliteit van het landschap een belangrijke rol te geven in de coalitieonderhandelingen.

Kenmerkend voor de gesprekken tijdens de Dommelsafari was de typisch Kempische aard. Men deelde verhalen van vroeger, bijvoorbeeld over zwemmen en vissen in de Dommel. Het gebied ademt nog steeds gemoedelijkheid en geborgenheid.

Een belangrijke wens is om dit gevarieerde landschap van vroeger, met doorkijkjes tussen bos en akkers en weilanden met de kronkelende beek te behouden. Mensen maken graag een ommetje en willen uitrusten op een bankje in de zon. Veelgehoorde uitspraken zijn: “houd ’t Dommeldal zo authentiek mogelijk”, “open houden niet laten verrommelen” of ”ik wil dat het zo mooi blijft, niet verder volbouwen”. Uit de gesprekken met de bewoners blijkt dat mensen graag tot rust komen in het landschap ‘van vroeger’ en het belangrijk vinden dat het gebied mooi blijft en niet overspoeld wordt door allerlei ontwikkelingen. Bekijk hier de belangrijkste resultaten uit de gesprekken.

Behoud waardevol cultuurlandschap

Natuurmonumenten zet zich samen met andere organisaties sinds jaar en dag in het voor Dommeldal ten zuiden van Eindhoven. De natuurgebieden liggen ingebed in waardevolle kleinschalige agrarische cultuurlandschappen. Met het ‘Aanvalsplan Landschap’ heeft Natuurmonumenten zich vorig jaar uitgesproken om zich, samen met anderen, meer te gaan inzetten voor het landschap buiten de natuurgebieden. Want die landschappen zijn cruciaal voor zowel de biodiversiteit als voor de leefkwaliteit van bewoners.

Topeconomie verdient toplandschap

De gemeenten in het Dommeldal maken onderdeel uit van de hoogdynamische Brainportregio. Hier komen stad en platteland samen, gemoedelijkheid en gemeenschapszin gaan hier hand in hand met een florerende economie en hightech ontwikkelingen.

Om het welvaarts- en welzijnsniveau voor de verdere toekomst te behouden, is het belangrijk dat ook de kwaliteit van de leefomgeving op orde is. ‘Geen topeconomie zonder een toplandschap’, was de uitspraak van een wethouder van Brabantstad op het Symposium ‘Koester het landschap van Brabant’

Landschap centraal

Er zijn vele ontwikkelingen die het landschap onder druk zetten zoals de energietransitie, ontwikkelingen in de landbouw, verstedelijking en infrastructuur. Het is belangrijk deze ontwikkelingen in samenhang te bezien. Natuurmonumenten ziet in de uitkomsten van de gesprekken een bevestiging van haar zorgen over het Dommeldal en een aanmoediging om zich hiervoor te blijven inzetten.

Rob van Schijndel, gebiedsmanager Natuurmonumenten: “we kunnen dat uiteraard niet alleen. Overheden hebben een belangrijke taak en ook de rol van boeren is onmisbaar voor de versterking van het landschap. We doen daarom een oproep aan de gemeenten om bescherming en versterking van het landschap van het Dommeldal hoog in het vaandel te voeren, onder het motto: ‘Koester het Dommeldal!’

 

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll