Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voettocht voor een Drinkbare Dommel

18 april 2023 | Yvonne van Moll

Van 18 tot en met 23 april maakt hydroloog Mathijs van Eeuwijk een tocht van 125 kilometer langs de Dommel. Van de bron in Vlaanderen tot de monding in de Maas bij Den Bosch. Mathijs maakt onderdeel uit van Youth for Drinkable Rivers . Een netwerk van jongeren die zich inzetten voor het belang van schoon en drinkbaar water.

dommeldal

Schoon water

Onderweg gaat Mathijs in gesprek  met iedereen die hij tegen komt op de oever: vissers, boeren, schoolkinderen, burgemeesters , bewoners en boswachters. Zo wil de geboren Eindhovenaar het bewustzijn rondom het belang van schoon water vergroten. Mathijs wil dat de Dommel weer zo schoon wordt dat we er over 30 jaar uit kunnen drinken.

Boswachters wandelen en vertellen

Op woensdag 19 en donderdag 20 april voert de wandeling door De Plateaux- Hageven via de Malpie  naar Eindhoven. Boswachters en ecologen van Natuurmonumenten lopen op deze dagen mee voor een Drinkbare Dommel. Onderweg gaan ze met Mathijs in gesprek en vertellen ze over de inspanningen van Natuurmonumenten om natuur- en waterkwaliteit in het Dommeldal te verbeteren.

Koen Jellemal wandeling Drinkbare Dommel

Boswachter Koen Jellema geeft uitleg bij een brug over de Dommel

Water: de bouwsteen van onze natuur

Bijna al het water in de natuur van Noord-Brabant voldoet niet aan de Europese normen voor waterkwaliteit en -kwantiteit. Te veel meststoffen, bestrijdingsmiddelen en schadelijke lozingen vervuilen het water. En in tijden van wateroverlast wordt water te snel afgevoerd, waardoor we in tijden van droogte water tekort komen.

Dat is slecht voor planten en dieren, want water is de bouwsteen van onze natuur. Zeldzame planten verdwijnen, bomen kwijnen weg en waterdieren gaan dood door gebrek aan water.

Laat je stem horen

Kom in actie om deze watercrisis oplossen. Provincie en waterschap zitten nu aan tafel met boeren, bedrijven en natuurbeheerders om plannen te maken voor ons water en onze natuur.  Roep daarom jouw provincie en waterschap op om te zorgen voor schoon en voldoende water in Noord-Brabant en teken de petitie en het manifest voor een Drinkbare Dommel

 

Peter Voorn drinkbare Dommel

Foto verslag van ecoloog Peter Voorn donderdag 20 april

wandelen voor drinkbare dommel
drinkbare dommel
Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll