Ga direct naar inhoud
Nieuws

Visvijvercomplex de Liskes weer open voor bezoek

11 maart 2021 | Yvonne van Moll

De eerste fase van de opknapbeurt van visvijvercomplex de Liskes bij Bergeijk is afgerond. Het gebied was de afgelopen maanden vanwege werkzaamheden afgesloten voor publiek. Vanaf 15 maart zijn de vijvers weer te bewonderen vanuit het vogelkijkhut en de wandelmogelijkheid om het gebied heen.

Werkzaamheden Liskes

Rust en openheid voor vogels

De dijken en kades, die de visvijvers van elkaar scheiden, zijn ontdaan van opgeschoten boompjes en Amerikaanse vogelkers. Aan de oevers van de vijvers zijn de jonge wilgen weggehaald. “Uiteraard hebben we markante bomen en enkele wilgenkoepels laten staan om rust-, schuil- en nestplaats te bieden aan vogels, kleine zoogdieren en insecten” vertelt Joris Hurkmans van Natuurmonumenten. “Er is hard gewerkt om alle werkzaamheden voor 15 maart af te ronden, zodat vogels hier weer een rustige plek vinden in het broedseizoen. Door de openheid en de verbeterde watervoorziening hopen we dat soorten als de roerdomp en het woudaapje hier weer een broed- of fourageerplaats vinden. Persoonlijk kan ik niet wachten tot ik het karakteristieke “hoemp” van de roerdomp hier weer hoor.” vertelt Joris enthousiast.

Open voor bezoek

Nu de werkzaamheden zijn afgerond is het gebied weer open voor publiek. Alle rode linten en versperringen zijn weggehaald. De boswachter heeft wel een dringend verzoek: “Kom gerust kijken en geniet van al het moois via de vogelkijkhut. Respecteer de toegangsregels die hier gelden en ga niet struinen over de dijken. In het broedseizoen kan dit vogelreservaat geen verstoring gebruiken”.  Wie de nieuwe aanblik van de Liskes wil bewonderen vanuit de vogelkijkhut, het uitkijkpunt is bereikbaar via Burgemeester Aartslaan.

Afronding herstel in het najaar

Het herstel van de visvijvers krijgt later dit jaar een vervolg. Dan worden de waterhuishoudkundige kunstwerken als stuwen en duikers vernieuwd. Zodra de stuwen en duikers weer naar behoren werken is het weer mogelijk, om net als vroeger, de watervoorziening per vijver te regelen. In tijden van weleer was dit belangrijk voor de viskweek, nu zijn de stuwen hard nodig om het soms schaarse water over de vijvers te verdelen.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll