Ga direct naar inhoud
Nieuws

Duivelshof aantrekkelijk voor kleine ijsvogelvlinder

07 oktober 2021 | Simone Damhof

In Duivelshof hebben we enkele heideveldjes en poelen die erg aantrekkelijk zijn voor verschillende insecten. Vanaf 2013 wordt hier elk jaar geteld. Elke keer rond hetzelfde tijdstip, met hetzelfde weer en onder dezelfde omstandigheden. De kleine ijsvogelvlinder was dit jaar een opvallende verschijning.

kleine ijsvogelvlinder

Monitoring als basis voor beheer

Het is nogal een precisiewerk om alles op een goede manier in kaart te brengen. Want de temperatuur moet aangenaam zijn, liefst zonnig en weinig wind. Want vlinders houden niet van wind. Dus als eerste is het beschrijven van de omgeving belangrijk. Daarna begint het tellen en dat deden ze dit jaar negen keer onder nagenoeg dezelfde omstandigheden. Op basis van deze gegevens kijken we of we terreinen in Duivelshof nog gastvrijer kunnen maken voor verschillende soorten.

Kleine IJsvogelvlinder

Van die 9 tellingen is voor de vlinders het bruin zandoogje het vaakst geteld, met stip op twee staat de kleine ijsvogelvlinder, dat is bijzonder want deze soort van de Rode Lijst kwam de afgelopen 7 jaar niet boven de 24 waarnemingen. De citroenvlinder vertegenwoordigt een goede derde plek.

Azuurwaterjuffer 

De libellen in de poelen in het heideveld zijn ook goed vertegenwoordigd. In totaal zijn er ook 18 soorten libellen waargenomen. Azuurwaterjuffer is het meeste waargenomen, dat zagen we ook bij tellingen op andere plekken in de beheereenheid. Tengere pantserjuffer staat op twee en wordt gevolgd door viervlek.

Bijzondere blauwe breedscheenjuffer gespot

Een mooie soort die we slechts één keer aantroffen was de blauwe breedscheenjuffer. Deze libelle heeft hele brede schenen en valt direct op tussen de andere soorten.

 

blauwe breedscheenjuffer

De blauwe breedscheenjuffer signaleerden we voor het eerst in Duivelshof

Simone Damhof
Simone Damhof