Ga direct naar inhoud
Nieuws

Duivelshof: Paradijs voor vlinders met nieuw record heideblauwtjes

19 juli 2023 | Simone Damhof

De Duivelshof staat bekend als een vlinderparadijs en ook dit jaar stelt het natuurgebied niet teleur. Op verschillende locaties zijn er grote aantallen prachtige vlinders gespot, waaronder de indrukwekkende keizersmantels en kleine ijsvogelvlinders. Het hoogtepunt van dit jaar wordt gevormd door een nieuw recordaantal heideblauwtjes.

Heideblauwtje

Grondige inventarisatie

Om de aanwezigheid van de heideblauwtjes nauwkeurig vast te stellen, heeft er ook dit jaar een grondige inventarisatie plaatsgevonden. Vrijwilligers voeren de telling uit met een handteller. Het terrein bestaat uit veertien voormalige rabatten, waarvan er dertien begroeid zijn met heide. Van deze rabatten zijn er zeven geteld.

Dubbeltellen voorkomen, een precisiewerk

Om eventueel dubbeltellen te voorkomen, is het totaal aantal vlinders per rabat berekend. Het getelde aantal wordt door zeven gedeeld en vervolgens vermenigvuldigd met dertien. Op deze manier wordt voorkomen dat de vlinderaantallen worden overschat bij het passeren van dezelfde rabatten. Het resultaat van deze zorgvuldige methode heeft geleid tot het hoogste aantal heideblauwtjes ooit geregistreerd op de Duivelshof.

Positieve ontwikkeling

De Duivelshof blijft jaar na jaar een belangrijke leefomgeving voor verschillende vlindersoorten. De ontdekking van een nieuw recordaantal heideblauwtjes toont aan dat de inspanningen voor het behoud en het creëren van geschikte leefomgevingen vruchten afwerpen. We zijn blij over deze positieve ontwikkeling en zetten ons in voor het blijvende behoud van dit waardevolle vlinderparadijs. 

Simone Damhof
Simone Damhof