Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nachtvlinders, met smeer vang je meer

23 januari 2019 | Simone Damhof

In de gemeente Losser onderzochten vrijwilligers van de Vlinderwerkgroep Losser verschillende gebieden en lokten de vlinders om ze te tellen en van dichtbij te bestuderen.

schijn-nonvlinder

Met stroop vang je meer

Om nachtvlinders te bestuderen moet je ze eerst zien. Maar hoe doe je dat in het donker?

Het gebruik van een lamp en wit laken kan hierbij helpen, vlinders gaan er meestal rustig op zitten. Soms is een vlinderval een uitkomst. Een vlinderval is een soort kist met een lamp erop. De vlinders vliegen de kist in en de volgende dag kan het tellen starten. Ook is het gebruik van 'smeer' erg handig. Smeer is een soort keukenstroop. Je brengt het kleverige goedje op ooghoogte op boomstammen aan. Vooral in het voor- en najaar komen er nachtvlinders op af. In de zomer is concurrentie van bloemen te groot, dan heeft smeren weinig zin. 

Snippert, Poort Bulten en Duivelshof scoren goed

In 2018 onderzochten vrijwilligers van de vlinderwerkgroep Losser verschillende locaties rondom Losser. De gebieden Snippert, Arboretum Poort Bulten en Duivelshof van Natuurmonumenten scoren goed. Verschillende nieuwe soorten voegde men aan de inventarislijst toe. Duivelshof was de best onderzochte locatie en daar trof men bijvoorbeeld de vrij zeldzame soort schijn-nonvlinder aan.

In Arboretum Poort Bulten ontdekte men de perenbladmineermot (what's in a name). Deze soort voelt zich thuis in onbespoten boomgaarden en is in het westen van ons land gewoon. In Twente zag men deze soort nog niet.

Vlinderstichting

Alle tellingen en bijzondere waarnemingen gaan naar de Vlinderstichting. We zijn blij met de bijzondere waarnemingen en het feit dat met name Duivelshof goed scoort. Tegelijkertijd ook verontrust dat er zoveel vlinders verdwijnen door het gebrek aan bloemen.

 

Simone Damhof
Simone Damhof