Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe soorten nachtvlinders

04 februari 2022 | Simone Damhof

De Vlindertelgroep Losser gaat elke zomer meerdere keren in het donker op pad om te nachtvlinders te tellen. Nachtvlinders hebben op het eerste oog een beetje saaie, eentonige kleuren. Hoe bijzonder is het dat deze vrijwilligers zoveel soorten kunnen onderscheiden en dat er jaarlijks een overzichtelijk verslag naar ons toekomt.

nachtvlinders tellen

Witte lakens, smeer en vlindervallen

De nachtelijke inventarisaties gebeuren met een lamp voor een gespannen wit laken. Hier komen de vlinders op af. Ze gaan meestal rustig op het laken zitten. Ook werken ze vaak met een vlinderval. Een soort kist waar de lamp bovenop zit. De lamp lokt de vlinders en die vliegen de kist in. Een derde middel dat ze gebruiken is ‘smeer’. Dit lokmiddel, op basis van keukenstroop en wat alcoholische drank, wordt voor de schemering op ooghoogte op boomstammen gesmeerd. De nachtvlinders worden gelokt door de geur en drinken van het mengsel. Zo kan er goed geobserveerd worden.

De Snippert

Dit jaar is er zeven keer geïnventariseerd in De Snippert. Hierbij ontdekten ze 15 nieuwe soorten. De meest bijzondere zijn: de esdoornvruchtmineermot (what’s in a name) en ze spotten de eerste sleedoorndwergspanner in Overijssel. Verder noteerde de groep de berkenspikkelspanner en de esdoorntandvlinder, beide soorten zie je maar op enkele plekken in Twente.

Duivelshof, zeven nieuwe soorten

De Duivelshof is zeer waarschijnlijk het best onderzochte terrein in Twente voor wat betreft de vlinders. Toch leverde het onderzoek van vorig jaar weer zeven nieuw soorten op voor de lijst. De teller van het aantal waargenomen soorten staat inmiddels op 733 stuks. De meest interessante onder de nieuwe soorten zijn de donkere wapendrager, waarvan een rups werd gevonden en de boksbaardvlinder.

Arboretum Poort Bulten

Op het Arboretum is twee keer geïnventariseerd, er werden 14 nieuwe soorten waargenomen. Minder gewone soorten waren hier de fijnsparpedaalmot en de purpermot.

Simone Damhof
Simone Damhof