Ga direct naar inhoud
Nieuws

Veel heideblauwtjes in Duivelshof

14 oktober 2020 | Simone Damhof

Nu de zomer voorbij is komen bij ons ‘de cijfers’ binnen. Vrijwilligers telden afgelopen maanden vlinders, libellen en vogels. Belangrijke cijfers voor ons. We kunnen de winterperiode dan gebruiken om eventuele vraagstukken op te lossen of om locaties te verbeteren voor bepaalde soorten.

Heideblauwtje op dopheide

Nauwkeurig werk

In Duivelshof gingen de vrijwilligers van de groep ‘monitoring’ op pad om dagvlinders en libellen te inventariseren afgelopen zomer. Een secuur werkje. Het telgebied en alles wordt nauwkeurig beschreven: temperatuur, windrichting, begroeiing, zon, schaduw. Er wordt meerdere malen geteld onder nagenoeg dezelfde omstandigheden. Alle factoren kunnen van invloed kunnen zijn op het al dan niet voorkomen van bepaalde dieren en planten.

Dertien libellensoorten

De tellers troffen redelijk veel soorten dagvlinders en libellen aan. Het opschonen van de vennen heeft hier vast aan bijgedragen. We telden hier dertien soorten libellen en twintig dagvlindersoorten. Het bont dikkopje konden ze ook weer toevoegen aan de lijst, dit vlindertje treffen we de laatste jaren sporadisch aan. Fijn om deze dan te zien. Een paar exemplaren van de zeldzame kleine ijsvogelvlinder en de keizersmantel konden ze ook noteren.

Droog gevallen vennen

Op een tweede monitoringsroute in Duivelshof lieten libellen zich minder zien. Elk jaar bezoeken de vrijwilligers negen tot tien keer per seizoen deze locatie. De vennen langs deze route stonden nagenoeg droog. Het aantal libellen neemt af, alleen de azuurwaterjuffer liet zich iets vaker zien dan vorig jaar. Eerder troffen ze nog sporadisch bijvoorbeeld de gevlekte witsnuitlibel aan. Deze was dit jaar niet te ontdekken, ondanks de herhaaldelijke bezoeken.

Heideblauwtjes invasie

Met de handteller in de hand telden de vrijwilligers ook dit jaar talloze heideblauwtjes. Dit prachtig blauwe vlindertje voelt zich thuis op het heideveldje. Er werd twee keer geteld onder dezelfde omstandigheden. We telden er dit jaar een kleine duizend, vorig jaar telden we er tweeduizend. Een teruglopend aantal, we gaan onderzoeken of deze tendens doorzet. Misschien treffen we volgend jaar weer een groter aantal aan.

Kleine ijsvogelvlinder

De kleine ijsvogelvlinder zien we nog sporadisch in Duivelshof.

Zelf ervaren

Duivelshof is een uniek stukje Twente. Je zult er nu geen vlinders meer aantreffen maar volg je de blauwe pijlen dan brengt de route je door het bos en door de wei, onderweg wandel je langs beekjes, heide en over een boerenerf. Trek goede schoenen of laarzen aan, de wei kan drassig zijn. Het is echt genieten onderweg. Roots besteedde er al aandacht aan. Wandelnet.nl plaatste de route ook op haar site. De journalist omschreef het als 'engelachtig mooi'. Eigenlijk is het dat ook ... ervaar het zelf. 

laarzen in de wiedenmodder

De blauwe route door Duivelshof gaat door de wei. Laarzen zijn geen overbodige luxe.

Simone Damhof
Simone Damhof