Ga direct naar inhoud
Nieuws

Veel heideblauwtjes in Duivelshof

24 juni 2022 | Simone Damhof

Dit jaar telden de vrijwilligers het hoogste aantal heideblauwtjes ooit in Duivelshof. Dat tellen is een secuur en intensief werk. Naast heel veel heideblauwtjes werd ook de gevlekte witsnuitlibel na jaren afwezigheid weer gesignaleerd.

Heideblauwtje

Wisselende aantallen door de jaren

In 2017 telden we zo’n 1700 van deze prachtig blauwe vlindertjes. De jaren erna nam het aantal iets toe naar meer dan 1900 exemplaren in 2019. In 2020 kelderde het aantal naar een schamele 900 exemplaren. En dit jaar constateerden we een blauwe wolk, meer dan 3000 heideblauwtjes.

Hoe tel je vlinders

Dit jaar voerden de vrijwilligers een vlakdekkende inventarisatie uit. Het terrein in Duivelshof bestaat uit 14 voormalige rabatten. Op 13 rabatten groeit heide. De monitorings-vrijwilligers telden met een handteller 7 rabatten. De tussenliggende rabatten slaan ze over omdat vlinders ‘oplopen’ naar een plekje ernaast. Dan zouden ze dubbel geteld worden. Het totaal dat ze telden deelden ze door 7 en vermenigvuldigden ze met 13. Dit jaar met een prachtig resultaat en al heel vroeg in het seizoen. Fingers crossed voor volgend jaar.

Gevlekte witsnuitlibel als mooie bijvangst

Bij de monitoring op het terrein aan de noordkant van de Duivelshof is bij een ven de gevlekte witsnuitlibel na jaren afwezigheid weer gesignaleerd en waren ook het bont dikkopje en tientallen kleine ijsvogelvlinders aanwezig. Nu nog op zoek naar de grote weerschijnvlinder en de Keizersmantel, want die ontbreken nog.

Heideblauwtje

Fotograaf Ronald Kamphuis maakte de mooiste plaatjes in Duivelshof

Heideblauwtje

Het mannetje is op de bovenkant helderblauw met een brede zwarte band langs de vleugelrand. Het vrouwtje is bruin aan de bovenkant. De onderzijde van de vleugels heeft stippen en een opvallende oranje band.

Heideblauwtje

Het heideblauwtje vliegt vanaf juni voedselzoekend op de bloeiende dopheide en later struikheide.

Simone Damhof
Simone Damhof