Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vlinderparadijs Duivelshof

31 juli 2019 | Simone Damhof

Zeldzame vlindersoorten als keizersmantel dwarrelden in de braamstruiken langs een fietspad in het natuurgebied Duivelshof. Ook de bijzondere grote weerschijnvlinder en kleine ijsvogelvlinder vestigden zich in dit vlinderparadijs.

dagpauwoog - ben walet

Braamstruiken boordevol vlinders

Ben Hulsebos telt voor Natuurmonumenten jaarlijks vlinders en libellen. Een nauwkeurige, verantwoordelijke klus.Hij deed verslag van afgelopen 'telronde' in Duivelshof en was blij verrast.

Keizersmantels

''Direct vielen al drie keizersmantels op, een superzeldzame dagvlindersoort, die vorig jaar voor het eerst werd ontdekt in Duivelshof. Kennelijk heeft zich hier een kleine populatie gevestigd. Een grote weerschijnvlinder en enkele kleine ijsvogelvlinders dwarrelden tegelijkertijd ook door de bramenstruiken. Dit zijn allebei ook bijzonder verschijningen die in de categorie zeldzaam thuis horen " vertelt Ben Hulsebos.

Trots

Ben meldt enthousiast dat de grote weerschijnvlinder zelfs even op de vinger van een bevriende passant zat. Een foto was toen natuurlijk snel gemaakt. Om het beeld compleet te maken waren er tevens op dat zelfde moment een gehakkelde aurelia, enkele boomblauwtjes, bonte zandoogjes, zwartsprietdikkopjes, bruine zandoogjes, citroenvlinders, kleine koolwitjes, een dagpauwoog en een landkaartje aanwezig. En dat allemaal tegelijk op één plek. Natuurmonumenten kan trots zijn op deze bijzondere plek.

De boswachters doen er op hun beurt alles aan om ook andere gebieden insectenvriendelijker te maken. Fijn dat het beheer op deze plek resultaat heeft.

Landelijke tuinvlindertelling

De vlinderstichting meldt op haar website dat door het droge weer vorige zomer veel rupsen zijn doodgegaan omdat de planten waar ze van afhankelijk zijn, waren verdroogd. Dat zie je nu pas terug. Het ging al slecht met de insecten en dan komt zo'n droge zomer er nog even bovenop. Dat hakt erin. Gemiddeld lag het aantal getelde vlinders veel lager dan andere jaren. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld 15 vlinders per telling in de tuin. Dit jaar zijn dat er slechts 7,5: een halvering.

Simone Damhof
Simone Damhof