Nieuws van de boswachter

Zeldzame nachtvlinders ontdekt in Twente

21 juli 2016 | Natuurmonumenten

Dankzij topvoetballer Ronaldo is hij wereldnieuws: de mot. Natuurliefhebbers lopen al jaren warm voor nachtvlinders. In enkele gebieden in Noordoost-Twente zijn dit jaar veel nieuwe soorten gezien. Onder hen enkele zeldzame!

Zeldzame nachtvlinders ontdekt in Twente

Goeie tellers


Boswachter Rob Meulenbroek geeft een verklaring voor de stijging van het aantal nieuwe nachtvlinders in de Twentse natuur: “We hebben gewoon hele goeie tellers! Onze vrijwilligers gaan in de schemering de natuur in en hebben een scherp oog. Dankzij hun deskundigheid zijn dus een paar bijzondere ontdekkingen gedaan.”


Nieuw ontdekte nachtvlinders


In de volgende Twentse natuurgebieden hebben vrijwilligers van Natuurmonumenten nieuwe of bijzondere nachtvlinders gespot:


  • Arboretum: haagbeukmot, wilgenhermelijnvlinder, brandnetelsnuituil en veldbieskokermot

  • Snippert: kleine wapendrager

  • Duivelshof: klein visstaartje, zwarte-l-vlinder (3x) en bosbesdwergspanner

placeholder

Fotograaf: Leo Hassing (bosbesdwergspanner)

placeholder

Fotograaf: Leo Hassing (kleine wapendrager)

placeholder

Fotograaf: Leo Hassing (haagbeukmot)

placeholder

Fotograaf: Leo Hassing (zwarte-I-vlinder)

Nachtvlinder of niet


Nachtvlinders zijn van hun soortgenoten te onderscheden door hun antennen. Zijn die draadvormig of geveerd met een knopje aan het eind, dan is het een nachtvlinder. Verder zijn nachtvlinders minder opvallend van kleur en vliegen ze over het algemeen ’s nachts.


Zelf nachtvlinders zien

Ook al laten nachtvlinders zich vooral in het donker zien. Je hebt ook overdag de kans ze tegen te komen. Ga dan op een warme en windstille dag de natuur in.

placeholder

Leuvenumse Bossen, Hulshorsterzand, Ermelo, Veluwe, Noord Veluwe, Gelderland, Nederland, EuropaFotograaf: Andries de la Lande CremerBron: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten
logo