Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijzondere gast gespot in Eemland

11 oktober 2022 | Manita Brunekreef

​​​​​​​“We zijn blij verrast, het is niet vanzelfsprekend dat hij zich hier laat zien”, lacht boswachter Niek van ’t Klooster. Niek is sinds dit voorjaar de boswachter van het weidevogelreservaat in Eemland. Hij maakte een vliegende start in zijn eerste weidevogelseizoen. Hij had al de primeur van het eerste broedsucces van de steltkluut. Daar komt nu een tweede primeur bij. Een verrassing van de bovenste plank.

Otter in de polders van Eemland

 

“Hij, of zij – dat weten we niet, stond onverwachts op beelden van de wildcamera. We hebben deze camera geplaatst voor een predatieonderzoek. Met dit onderzoek volgen we hermelijnen die in het weidevogelgebied komen snacken. We hopen zo meer te leren van hun levensstijl. Dat er ineens een otter vol in beeld staat, verwacht je niet.”

De otter hoort, net als de hermelijn, tot de marterachtigen. Het zijn beide roofdieren, maar hebben een heel andere leefomgeving en eetpatroon. De hermelijn jaagt vooral op kleine zoogdieren, maar pakt ook wel eens een vogel of vogeleieren. Daar hoeven we bij de otter niet bang voor te zijn, die eet vooral vis. Het dier heeft het blijkbaar naar zijn zin, want hij werd meerdere malen op de wildcamera geregistreerd. Of op alle foto’s dezelfde otter staat en of deze blijft, is nog even afwachten.

Zelf, net als de otter, de polders van Eemland ontdekken? Fiets een mooie route of ga mee met onze vogelgids en laat je verrassen door wat je onderweg tegen komt.

Otter in Eemland
Manita
Manita Brunekreef