Eerste broedpaar zeearend van Noord-Holland succesvol
Vorige week verliet de eerste jonge zeearend van Noord-Holland het nest. Het ouderpaar broedde met succes op een vogeleiland in het Eemmeer.
Natuurmonumenten en eigenaar Staatbosbeheer, die samen het vogeleiland beheren, zijn blij dat het jong ongestoord op kon groeien. "In de periode dat de zeearenden een nestplek zochten, was het nog stil op het Eemmeer en het eiland. We hebben een deel van het eiland afgesloten om de vogels rust te geven. Dat is gelukt," legt boswachter Jan Roodhart uit.
Vereende krachten
Roodhart is te spreken over de goede samenwerking om het eerste broedgeval van zeearenden in Noord-Holland tot een succes te maken. ‘De leden van Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken hielden de roofvogels nauwlettend in de gaten en legden de ontwikkelingen vast. De Reddingsbrigade en de Omgevingsdienst hielden een extra oogje in het zeil en hielpen met het overvaren van extra bebording.‘ Op de website van de Vogelwerkgroep staat een uitgebreid verslag.
Nestplek
De zeearenden startten in de winter met de bouw van een nest van een ruime meter doorsnede. Ze kozen daarvoor een hoge wilg uit op het eiland. Meestal loopt de eerste poging op niets uit, maar dit paar wist direct een ei uit te broeden.
Een van de vogelwerkgroepsleden zag op 20 juli een jonge zeearend zijn eerste onhandige vliegmanoeuvres doen. Ondertussen is het jong definitief uitgevlogen. "We hopen dat de zeearenden volgend jaar opnieuw vogeleiland de Dode Hond uitkiezen als broedlocatie."
Gevarieerd dieet
Uit waarnemingen van de Vogelwerkgroep blijkt dat de roofvogels een gevarieerd dieet hebben. Ze voerden hun jong onder meer met vis, een haas en diverse vogels, zoals meerkoeten, krakeend en kokmeeuw.
Rustig Eemmeer
De Dode Hond en het omringende Eemmeer zijn een belangrijk natuurgebied voor vogels. Het gebied heeft de beschermde status van Natura2000.
Aan de oostzijde van de Dode Hond ligt een aanlegsteiger en een grasveldje voor dagrecreatief gebruik. De gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren beheert deze voorziening en wilde in 2018 de aanlegplaats verbeteren en recreatieve voorzieningen aanleggen. ‘"Omdat de Dode Hond en het omringende Eemmeer een belangrijk natuurgebied voor vogels is, is uitbreiding van de recreatieve voorzieningen ongelukkig." Roodhart is daar duidelijk over. "Concentreer de recreatieve drukte op het Gooimeer en behoud de kwaliteit van het Eemmeer: de rust. De komst van de zeearenden benadrukt dit belang."