Ga direct naar inhoud

Kooikerhuisje - Eendenkooi Spang

Het piepkleine kooikerhuisje van de eendenkooi bij Spang trotseert stoer de wind in het open Texelse landschap.

Kooikerhuisje - Eendenkooi Spang

Vlak bij het buurtschap Spang ligt het markante kooikerhuisje van de Eendenkooi Spang. Het huisje heeft dezelfde streekeigen vorm als een Texelse schapenboet, met een schuine en een rechte kant. De schuine kant is gericht op het zuidwesten, want uit die richting waait meestal de wind. Het kooikerhuisje is gebouwd met eenvoudige traditionele materialen, gietijzeren boogramen, houten goten en een luik naar de bergzolder.

Gebruik toen en nu

Het kooikerhuisje is nooit bewoond geweest. De kooiker of eendenvanger gebruikte het voor de opslag van eendenkorven, rietmatten en voer. De korven liggen nog op zolder. Ook schuilde de kooiker er bij slecht weer. Het kooikerhuisje doet nu dienst als mini-kooimuseum en is gratis te bezichtigen in het hoogseizoen. Via een houten bruggetje aan de achterkant stap je de eendenkooi binnen.

Fietsen naar de eendenkooi

De fietsroute die Natuurmonumenten op Texel heeft uitgezet komt vlak langs de eendenkooi. De kooi is alleen toegankelijk tijdens open dagen. 

Meer lezen over de Eendenkooi Spang

Vangpijp - Eendenkooi Spang - Texel

Eendenkooi Spang Texel

Eendenkooien

Eendenkooien zijn een typisch Nederlandse vinding al uit de late middeleeuwen. In de eendenkooi ligt een plas, verscholen in een bosje. De kooiker lokt de wilde eenden met zijn hondje vanaf de plas in de vangpijp, een soort fuik. Eenmaal in de vangpijp is er geen weg terug. Vroeger gingen ze dan letterlijk de pijp uit, want de gevangen eenden waren voor consumptie.

  • Bouwjaar: Rond 1900, restauratie in 2010
  • Architect: Streekeigen bouwstijl

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid