Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedende oeverzwaluwen

01 mei 2020 | Sander Verwoerd

Bij veel rivieren, ook de Maas, zijn met het hoogwater weer delen van de oever verdwenen. Hier zijn (nieuwe) steilwanden ontstaan. Die 'rechte muren' zijn perfect voor de holen van de oeverzwaluw.

Oeverzwaluw

Wanneer de oeverzwaluwen weer uit het zuiden terugkeren, gaan ze vrijwel direct op zoek naar een nieuw nest. Een holte in de steile wanden van de rivieroever. Zoals bij de Maasboulevard in Den Bosch. 

Je ziet steeds meer vogels af en aan vliegen. Het is een prachtig gezicht wanneer de zwaluwen met tientallen tegelijk door het luchtruim vliegen op jacht naar insecten.

Natuur bij de stad

Het is bijna bizar om te zien. Kijk je naar de Maas, dan zie je een natuurlijk 'appartementencomplex' dat bestaat uit tientallen holen van de oeverzwaluw aan de Maas. En draai je je om dan is daar ineens de Maaspoort met flats waar de mens zich heeft gevestigd. 

Het is mooi om te zien dat de oeverzwaluw zich weinig aan lijkt te trekken van het publiek. Maar laten wij andersom ook de vogels de ruimte geven. Blijf vooral kijken, maar wel vanaf een afstandje. Blijf sowieso weg van de rand van de steile wanden, een vervelende val of nat pak is zo gebeurd. 

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd