Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hoe leg jij het een 4-jarige uit?

22 mei 2020 | Sander Verwoerd

Na elke zomerse dag is het weer raak, afval en vernielingen in de natuur. Vooral langs de rivier. Hoe leg jij jouw daden als vandaal uit aan je (denkbeeldige) zoontje?

Blikjes afval langs de Maas

Iemand moet ze kennen, want uiteraard hoor jij daar zelf niet bij. De mensen die afval achter laten, die van de natuur een troep maken of zelfs eigendommen stuk maken. Ik begrijp hier niets van en daarom wil ik die mensen uitdagen. Zij snappen het blijkbaar wel. En dus kunnen ze het uitleggen. Hopelijk op een manier dat het duidelijk wordt voor iedereen.

Dus, stel je voor. Je hebt een zoontje van 4. Hoe zou jij reageren op zijn vragen? Papa, moeten we ons afval niet meenemen? Papa, is dat niet erg zo’n kapotte fles en al die blikjes hier bij die koeien? Papa, waarom maak je dat hek stuk, ik krijg toch straf als ik iets stuk maak?

Ik kijk uit naar de antwoorden! Want dit is namelijk zoals het echt is, zeker na een zomerse dag. Overlast op de avond zelf en de dag erna en honderden euro’s schade. Van BBQ-resten en shotflesjes in de uiterwaarden tot kapotgeknipte draden of gesloopte hekken. Je zou ten slotte eens een stukje moeten lopen, als je ook met wat vandalisme door de natuur kunt rijden met je scooter. De coronakilo’s verdwijnen zo zeker niet, alhoewel ik vermoed dat de hersenmassa bij deze mensen wel slinkt.

Voor deze mensen heb ik nog een voorstel. Ga eens op bezoek bij goede vrienden en doe alsof je naar de natuur toe gaat. Je parkeert de auto niet in een parkeervak. Nee joh, Je rijdt hun voortuin in, dat is dichterbij. Dan bel je niet aan. Nee, je gooit een raampje in om binnen te komen. Dan wordt het pas echt gezellig. Het is mooi weer dus je gaat lekker in de achtertuin wat drinken. De lege blikjes en peuken gooi je gewoon tussen de planten. En ook die vieze luier van je kind, daar achter de vlinderstruik ziet niemand hem. Die 1,5 meter samenleving wordt voor deze mensen ineens een stuk eenvoudiger.

Ken jij de mensen die afval dumpen? Heb jij een vermoeden wie draden doorknipt en zo illegaal de uiterwaarden inrijdt? Laat ze hun gedrag eens uitleggen aan een 4-jarige. En wie weet, denken ze bij hun volgende uitje wel aan een kinderliedje dat ons met de paplepel werd ingegoten. Smakelijk eten, smakelijk drinken, haphaphap, slokslokslok, dat zal lekker smaken, maar ruim je troep wel op!

Sander Verwoerd

Boswachter bij Natuurmonumenten

 

Natuurgebied of vuilnisbelt
Sander Verwoerd
Sander Verwoerd