Ga direct naar inhoud
Nieuws

Andre van Duin en Janny van der Heijden ervaren het Fochteloërveen op buitengewone wijze

05 augustus 2020 | Sietske Westerhof Marchand

Andre van Duin en Janny van der Heijden ontdekken ons mooie Nederland vanaf het water. De belevenissen zijn te zien in het tv-programma 'Denkend aan Holland'. Tijdens een boottocht over de zogenaamde 'Turfroute' brengen ze een bezoek aan het natuurgebied het Fochteloërveen. Samen met de boswachter gaan ze aan de slag in het hoogveen en maken ze kennis met de unieke flora en fauna van het natuurgebied.

Lees hieronder de tips van de boswachter voor een bezoek aan het Fochteloërveen.

André en Janny_Denkend aan Holland

Ervaar zelf het unieke hoogveengebied

Een fietsroute van ongeveer 30 km leidt je door het prachtige natuurgebied. Ervaar de rust en uitgestrektheid van het landschap en laat je verrassen door de vele vogelsoorten die overvliegen. Vanuit de vogelkijkhut heb je een prachtig uitzicht over de Brunstingerplas waar je meer te weten kan komen over onder meer de kraanvogels, het paapje en de grauwe klauwier. Geniet van het uitzicht tijdens een picknick aan het Esmeer. Deze pingoruïne is een overblijfsel uit de laatste ijstijd.   

De wandeling over zandrug de Bonghaar brengt je over een heideterrein waar de schapen regelmatig aan het grazen zijn en adders genieten van de zon. Wie weet spot je het zeldzame veenhooibeestje of het schitterende groentje.

Cultuurhistorie

Bezichtig de monumentale panden in het dorp Veenhuizen en breng een bezoek aan het gevangenismuseum. Laat je onderdompelen in de geschiedenis van de voormalige dwangkolonie Veenhuizen, die op de voorlopige Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

De wandelroute door de voormalige kampen Oranje en Ybenheer laat je een deel van de geschiedenis zien van deze werkkampen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze route is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Uitzending 10 augustus terugkijken

Herhaling op woensdag 26 augustus 17:10 uur bij NPO 1 

Sietske Westerhof Marchand