Ga direct naar inhoud
Nieuws

Groot broedsucces kraanvogels in het Fochteloërveen

09 september 2021 | Sietske Westerhof Marchand

Het broedsucces van de kraanvogels in het Fochteloërveen heeft dat van eerdere jaren overtroffen. Door het natte voorjaar en meer regen in de zomermaanden waren de omstandigheden ideaal voor de kraanvogels. Vorig jaar brachten tien broedparen drie kuikens groot. Dit jaar was er weliswaar een paar minder, maar de negen paren kregen twaalf kuikens. Zes kuikens zijn uiteindelijk vliegvlug geworden.

Kraanvogel met kuiken

Kletsnatte omstandigheden

Het broedsucces is te danken aan de kletsnatte omstandigheden. De nesten van de paren waren goed beschermd door het omringende water. Hierdoor was er minder sprake van predatie. Vossen en dassen houden absoluut niet van natte poten. Ook was er meer voedsel beschikbaar door een kleine toename van insectensoorten.

Rustgebieden noodzakelijk

Verstoring van de kraanvogels door bezoekers blijft helaas een zorg. De recreatiedruk is flink toegenomen en daarmee de kans op verstoringen van broedparen dus ook. Vrijwilligers houden ieder jaar een oogje in het zeil en wijzen bezoekers op de risico’s voor de vogels. Door het creëren van rustgebieden zal er in de toekomst meer balans tussen natuur en recreatie moeten ontstaan.

Een goede waterhuishouding is van levensbelang

Dit jaar leert ons hoe belangrijk het is om de waterhuishouding in het natuurgebied op orde te hebben. Reden te meer om aan de slag te gaan met herstelmaatregelen in dit waardevolle hoogveengebied.

Meer over Fochteloërveen

Sietske Westerhof Marchand