Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kraanvogelpaar met jong kan de komende tijd veilig oversteken

30 juni 2020

De komende tijd wordt een deel van de Fochteloërveenweg tijdelijk afgesloten om een kraanvogelpaar met jong de kans te geven om over te steken. Door de droogte kan een kraanvogelpaar met jong helaas niet voldoende voedsel vinden in het Compagnonsveld. Als gevolg daarvan steken ze de weg over om de naburige akkers te bezoeken. De weg loopt dwars door het Natura 2000 gebied het Fochteloërveen en kent veel verkeersdrukte. Daardoor vormt de weg een groot gevaar voor het kraanvogelpaar en hun jong.

Afsluiting deel Fochteloërveenweg

Vanuit de wettelijke zorgplicht voor flora en fauna hebben gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten besloten om deze maatregel te nemen. De Fochteloërveenweg zal de komende tijd dagelijks enkele momenten voor een deel worden afgesloten voor alle verkeer, namelijk op de momenten dat de vogels willen oversteken. Verkeersregelaars informeren ter plekke het publiek. Doorgang voor aanwonenden is mogelijk. Ook de boerderijwinkel van de heer A. Jansen blijft bereikbaar vanuit beide richtingen.

Het Fochteloërveen is een van de weinige broedgebieden van de kraanvogel in Nederland.

De vogels broeden in het uitgestrekte hoogveen en hebben slechts een legsel per jaar van meestal twee eieren. De jongen die meteen het nest verlaten, kunnen na ongeveer negen weken vliegen. Tot die tijd zullen ze van het hoogveen naar de randzones heen en weer lopen om voedsel te vinden en om hun veilige slaapplaats weer op te zoeken. Ze steken daardoor regelmatig de Fochteloërveenweg over.

In 2019 is de Fochteloërveenweg voor de eerste maal een aantal momenten afgesloten geweest. En met succes! Een kraanvogelpaar met twee kuikens heeft veilig kunnen oversteken. Natuurmonumenten hoopt door de maatregel op een succesvol broedseizoen en minder verkeersslachtoffers.