Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe wandelroute 'Uitkijktoren De Zeven'

29 juni 2023 | Marjolein van der Elburg

Natuurmonumenten heeft een gloednieuwe wandelroute genaamd ‘Uitkijktoren De Zeven’ aangelegd. De wandelroute van 2,8 kilometer lang neemt je mee over akkers, door een tot nu toe afgesloten gedeelte van de Compagnonbossen, en eindigt bij de uitkijktoren. Je krijgt tijdens de wandeling veel informatie over de gewassen en biodiversiteit.

educatieakker

Verken de akkers

Al wandelend over de akkers krijg je informatie over de gewassen die er groeien, zoals haver, boekweit en gerst. De akkerranden zijn ingezaaid met bloemen en er is zelfs een speciale strook voor het bijvoeren van de zomertortel. Bovendien is er een keverbank aangelegd; een verhoogd gebied dat warmer is en aantrekkelijk is voor insecten zoals loopkevers. Dit levert een bijdrage aan biologische bestrijding en vormt voedsel voor vogels.

Biodiversiteit

Naarmate de tijd verstrijkt zullen de akkerranden steeds kleurrijker worden, met gewassen zoals vlas, venkel en rode klaver. Je hebt hierdoor niet alleen een prachtig uitzicht, het bevordert ook de biodiversiteit. Natuurmonumenten heeft financiële steun ontvangen om deze inrichting mogelijk te maken, terwijl de pachter verantwoordelijk is voor het beheer en de oogst van de akker.  

Duurzaamheid en samenwerking

Met dit project wordt ook gestreefd naar het verminderen van bestrijdingsmiddelen. Natuurmonumenten en de pachter werken samen om duurzame alternatieven te vinden en de bodem geleidelijk aan te laten omschakelen. Dit proces vergt tijd en inspanning, maar het gezamenlijke doel is om de samenwerking op een duurzame manier voort te zetten.

Compagnonsbos

De wandelroute biedt de mogelijkheid om een deel van het Compagnonsbos te verkennen dat voorheen niet toegankelijk was voor bezoekers. Het gedeelte tussen de Lycklama-vaart en het pad naar uitkijktoren ‘De Zeven’ is nu opengesteld.

Deze nieuwe wandelroute biedt zowel een informatieve als schilderachtige ervaring voor natuurliefhebbers en wandelaars. Honden zijn niet welkom op de akker. Op deze manier worden de reeën niet verstoord en daarnaast kunnen uitwerpselen van huisdieren zorgen voor schadelijke bacteriën. Dit is voor het verbouwen van voedsel niet de bedoeling.

Marjolein van der Elburg