Nieuws van de boswachter

Fort bij Abcoude zoekt poortwachters

07 oktober 2021 | Olga Ekelenkamp

Vind jij het belangrijk dat jij en jouw dorpsgenoten op vaste momenten een ommetje op Fort bij Abcoude kunnen maken? Woon jij in Abcoude en hou je van het UNESCO Werelderfgoed in jouw dorp? Dan is de functie van poortwachter op Fort bij Abcoude iets voor jou! Natuurmonumenten zoekt per direct mensen die bereid zijn op vaste momenten de poorten van Fort bij Abcoude te openen en te sluiten.

Poorten van Fort bij Abcoude

Tijdelijke vrijwilligersfunctie

Met een klein beheerteam in de Vechtplassen, dat 4.000 ha natuurgebied en 7 forten beheert, heeft Natuurmonumenten niet de capaciteit om de openstelling zelf te realiseren. Daar hebben we de hulp van de bewoners van Abcoude voor nodig! Poortwachter van Fort bij Abcoude is een tijdelijke vrijwilligersfunctie. Zodra er een nieuwe ondernemer voor het fort is gevonden, gaat de ondernemer deze taak overnemen. 

Wat doet een poortwachter?

Als vrijwillige poortwachter open en sluit je op vastgestelde tijden de poorten van Fort bij Abcoude. Vóórdat je de poorten sluit, loop je een inspectierondje om te zien of er geen afval is blijven liggen en zaken zijn vernield en rapporteert dat. Afhankelijk van hoeveel mensen zich aanmelden als poortwachter kunnen we de poorten van Fort bij Abcoude vaker of minder vaak open zetten. We streven naar een wekelijkse openstelling op zaterdag en zondag.  

Het openstellen van UNESCO Werelderfgoed is spannend. Daarom wil Natuurmonumenten het de openstelling na enige tijd evalueren met onder meer de poortwachters. Als bezoekers zich aan de regels houden kan deze tijdelijke manier van openstellen voortgezet worden. 

Wie zoeken we?

We zoeken bewoners van Abcoude met hart voor cultureel erfgoed en Fort bij Abcoude. Je bent gastvrij, betrouwbaar, staat in principe positief tegenover Natuurmonumenten en bent bereid mee te denken over hoe we de openstelling tot een succes kunnen maken met respect voor de natuur, cultuur en rust op het fort. Daarnaast heb je minimaal 2 weekenddagen in de maand tijd om de poorten te openen en te sluiten.

Geïnteresseerd? 

Past de tijdelijke vrijwillige functie van poortwachter bij jou? Neem dan contact op met Olga Ekelenkamp, boswachter communicatie en beleven, [email protected]

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp
logo