Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geen overeenstemming tussen Natuurmonumenten en ondernemers over samenwerking Fort bij Abcoude

01 juli 2020 | Olga Ekelenkamp

Natuurmonumenten meldt dat het helaas niet is gelukt om te komen tot een lange termijn overeenkomst voor samenwerking met de ondernemers op Fort bij Abcoude. Beide partijen werkten aan een ontwikkelovereenkomst voor de herbestemming van het fort. De bedoeling was dat de ondernemers, na verbouwing, het fort zouden gaan huren voor de exploitatie van een hotel, winkel, lokale ondernemers en feesten en partijen. Helaas bleek dat er op principiële punten geen overeenstemming bereikt kon worden. Natuurmonumenten betreurt de ontstane situatie. “Het is heel jammer dat het niet gelukt om met deze partij tot een overeenkomst te komen, we hebben er veel energie in gestoken”, vertelt Arjenne Bak, gebiedsmanager Vechtplassen bij Natuurmonumenten.

Fort bij Abcoude

Gedegen en lang traject

Het exploiteren van een fort is geen sinecure. Daarom is Natuurmonumenten in 2017 een zeer gedegen en lang traject gestart om een geschikte ondernemer te vinden. Na een uitgebreide selectie zijn de betreffende ondernemers op basis van hun concept gekozen met de intentie de herbestemming van het fort gezamenlijk verder uit te werken. Afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de nieuwe bestemming. “Er is veel werk verricht: Van het ontwerpen van een systeem voor de installaties, brandveiligheid tot ecologisch onderzoek en indeling en gebruik van de verschillende ruimtes. Wij hebben er vanuit ons voornemen om een langdurige huurovereenkomst te sluiten alles aan gedaan om de herbestemming mogelijk te maken, maar zijn er op principiële punten niet uitgekomen”, aldus Arjenne Bak.

Het voorwerk is niet voor niks geweest; de onderzoeken en extra parkeergelegenheid zijn sowieso nodig voor het fort – ongeacht dit besluit. Het is op korte termijn voor alle partijen vervelend dat we er niet zijn uitgekomen, maar Natuurmonumenten is er van overtuigd dat het voor de instandhouding en ontwikkeling van het fort op lange termijn de beste beslissing is.Herbestemmen voor de toekomst

De beste manier om cultuurhistorisch waardevolle monumenten te behouden voor de toekomst is door te zorgen dat ze op een passende manier gebruikt worden. Bovendien zorgt exploitatie ervoor dat meer mensen de monumenten kunnen beleven. Natuurmonumenten zal dus verder gaan met het plan om het fort te laten exploiteren. Hoe Natuurmonumenten dat gaat doen zal zij in de komende periode uitwerken. Komende zomer gaan de -door de ondernemers geplande- activiteiten zoals de zomercamping gewoon door. 

 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp