Ga direct naar inhoud
Nieuws

Poorten Fort bij Abcoude open door samenwerking Natuurmonumenten en Cultuurhuis Abcoude

06 oktober 2021 | Olga Ekelenkamp

Natuurmonumenten en Cultuurhuis Abcoude slaan de handen ineen om Fort bij Abcoude, na het vertrek van Kool Geit Wolf, opnieuw toegankelijk en beleefbaar te maken. “We gaan vanaf nu samen werken aan een tijdelijke programmering, totdat er een nieuwe ondernemer voor het fort is gevonden”, vertelt Arjenne Bak, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten. Naast de tijdelijke programmering, waar ook de rondleidingen door fortengidsen van Natuurmonumenten onderdeel van uitmaken, gaat Natuurmonumenten het fort op vaste dagen openstellen voor bezoekers.

Fort bij Abcoude

Lokale partner

Achter de schermen is Natuurmonumenten al een tijd bezig met het maken van plannen voor de toegankelijkheid en beleefbaarheid van Fort bij Abcoude. Na het vertrek van de ondernemers op 30 september jl. kan de vereniging met deze plannen naar buiten treden. Bak: “We hebben in Cultuurhuis Abcoude een partner gevonden, die dicht bij de lokale gemeenschap staat en die de lokale behoeften kan vertalen naar activiteiten op het fort.” Natuurmonumenten zal in samenwerking met Cultuurhuis Abcoude minimaal één activiteit per maand aanbieden. Tijdens de activiteit zal de poort ook openstaan voor dorpsgenoten en nieuwsgierige voorbijgangers. “Door ons in te zetten voor de beleving van het fort, dragen we gelijk bij aan de leefbaarheid van Abcoude”, vertelt Jikke Beek van Cultuurhuis Abcoude.  “We starten onze samenwerking in de herfstvakantie op 17 oktober met een leuke kinderactiviteit rondom het thema vleermuizen.” 

Eensgezind

Net zoals veel bewoners van Abcoude is Natuurmonumenten ervan overtuigd dat de poorten van Fort bij Abcoude niet dicht mogen blijven totdat er een nieuwe ondernemer is gevonden. In de jaren dat Kool Geit Wolf op het fort aanwezig was, waren de omwonenden in de gelegenheid om een ommetje te maken op het fort. “Bij een toekomstige herbestemming zullen de toegankelijkheid en beleefbaarheid ook belangrijke speerpunten zijn. In de tussentijd willen we het fort vaker openstellen met de hulp van betrokken bewoners”, legt Bak uit. Natuurmonumenten is daarom op zoek naar vrijwilligers die de poorten van Fort bij Abcoude willen openen en sluiten tijdens de openstellingen.

Respect voor werelderfgoed

Vaste openstellingen in deze tussenperiode kunnen een succes worden als bezoekers het UNESCO Werelderfgoed met respect behandelen. Op Fort bij Abcoude staat natuur, cultuur en rust voorop. Natuurmonumenten vraagt bezoekers dan ook om zich aan de regels te houden. Honden aan de lijn, op de paden blijven, afval mee naar huis nemen, geen vuur en versterkte muziek en geen privé-feestjes. Een maand na de start zullen de openstellingen worden geëvalueerd.

Meer informatie 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp