Ga direct naar inhoud
Nieuws

Populieren op Fort bij Nigtevecht flink ingekort

16 maart 2022 | Olga Ekelenkamp

De populieren op het buitenfort van Fort bij Nigtevecht hebben als gevolg van de stormen in februari flinke schade opgelopen. Om te voorkomen dat de bomen bij een volgende storm omwaaien, gaat Natuurmonumenten de populieren kandelaberen. Dit betekent dat de forse bomen flink worden ingekort.

populier

Einde levensduur

De bomen op het buitenfort zijn rond 1950 geplant als vervanging van de iepen, die tijdens de bouw van het fort zijn neergezet. Inmiddels zijn deze populieren aan het eind van hun levensduur, maar door het kandelaberen hoopt Natuurmonumenten ze nog zo lang mogelijk in stand te houden. 

Ecologisch waardevol

De bomen zijn ecologisch namelijk nog zeer waardevol. Bijvoorbeeld als nestgelegenheid, maar ook als geleidende structuur, waarlangs vleermuizen en vogels hun weg kunnen vinden. Ook zijn de bomen een voedingsbron voor insecten en paddenstoelen.

Toekomstplan buitenfort

De aanpak van de bomen geeft Natuurmonumenten enige tijd om een toekomstplan voor het buitenfort te maken. Waarschijnlijk zullen de bomen de komende jaren gefaseerd worden vervangen.

 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp