Sommige vlinders, zoals de dagpauwoog, gehakkelde aurelia en de kleine vos, overwinteren in Nederland. De gangen van onze Beemster forten zijn daarvoor een favoriete plek!
Niet alleen op cultuurhistorisch gebied, maar ook op natuurgebied zijn onze Beemster forten bijzonder. Ze zijn een geliefde plaats voor de familie van de wasplaten. Dit zijn echte graslandpaddenstoelen, die bijna allemaal zeldzaam zijn en alleen in “de betere” graslanden voorkomen.
Naast de rondleidingen door het fort is er een tentoonstelling gemaakt door Hetta van de Schraaf-Prijs die als dochter van een fortwachter op een fort geboren werd.
Op Fort bij Spijkerboor zijn jonge ransuilen gezien! Boswachter-fortwachter Rob van Dam: “De uilskuikens zaten op een tak die met de harde wind laatst uit een boom was gebroken. We konden ze prachtig zien.”
Het grasland op de dijk rondom het fort is ongebruikt en onbemest. Hierdoor kom je er bijzondere soorten tegen, zoals blauw walstro. Dit is een soort die op de Nederlandse rode lijst van planten geregistreerd staat als vrij zeldzaam en zeer sterk afgenomen.
Natuurmonumenten en de vrijwilligers heten iedereen welkom op Fort bij Spijkerboor op 22 april 2019! Na de wintersluiting worden de grendels weer van de ijzeren luiken gehaald en voorjaarslucht verdrijft geleidelijk de winterkou uit de gangen en vertrekken. Op 2e Paasdag is Fort bij Spijkerboor open tussen 11-16u. U kunt het fort bezoeken en met een rondleiding meegaan. Voor kinderen is er een heuse Paasspeurtocht: zoek alle paashazen!