Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijzondere natuur op en rondom het fort

25 april 2019 | Eveline Blok

Het grasland op de dijk rondom het fort is ongebruikt en onbemest. Hierdoor kom je er bijzondere soorten tegen, zoals blauw walstro. Dit is een soort die op de Nederlandse rode lijst van planten geregistreerd staat als vrij zeldzaam en zeer sterk afgenomen. Langs de randen van de fortgracht groeit de prachtige rietorchis.

blauw walstro

Duinzand

Het dek van het fort is bedekt met duinzand en een laagje klei. Dit zand is hier bij de aanleg van het fort uit de duinen bij IJmuiden heengebracht om mogelijke bominslagen op te vangen. Door dit kalkrijke zand in de bodem zie je hier dus soorten die je ook in de duinen kunt tegenkomen, zoals slangenkruid en teunisbloemen.

Vlinders en vogels

Ook vlinders voelen zich thuis op het fort. Zo vind je er de argusvlinder, die houdt van warme, open graslanden met veel variatie in vegetatiehoogte. De stenen muurtjes en trappen bieden hen ook voldoende beschutting en warme plekken om op te warmen.

De waterkwaliteit van de gracht rondom het fort is heel goed. In de open polder is de fortgracht een belangrijke rustplaats voor watervogels. Kuifeendjes dobberen er heerlijk rond. En als je omhoog kijkt, dan heb je een goede kans om een buizerd of valkje te spotten die in de polder op zoek is naar een lekker hapje.

Slangenkruid

Slangenkruid

TIP: wandel eens een rondje om het fort en geniet van de natuur

Rondwandeling om Fort bij Spijkerboor (1 km)

Eveline Blok
Eveline Blok