Ga direct naar inhoud
Nieuws

Expositie over verzet en bevrijding WOII in Beemster en Zaanstreek

19 april 2022 | Eveline Blok

Met de start van het nieuwe fortenseizoen introduceren we een nieuwe expositie in Fort bij Spijkerboor. Deze expositie staat in het teken van het verzet en de bevrijding in de regio en is opgezet door privéverzamelaar Johan Vet uit Purmerend, die na jaren verzamelen zijn collectie beschikbaar stelt voor vertoning in het fort.

Expositie Fort bij Spijkerboor

De collectie bestaat uit een aantal unieke voorwerpen, zoals een koffer met zender waar geheime agenten in de Tweede Wereldoorlog mee naar Nederland kwamen, een droppingscontainer waar wapens mee gedropt werden in Noord-Holland, een grote verzameling armbanden, zoals die werden gedragen door de binnenlandse strijdkrachten kort na de bevrijding en vele documenten, posters en voorwerpen die betrekking hebben op de bevrijding. Ook is er een reconstructie van een woonkamer te zien waar persoonsbewijzen en andere documenten werden vervalst.

Fort bij Spijkerboor is sinds 1913 een parel in de Beemster met een rijke historie en een zeer bijzondere biotoop rond het fort. Het fort wordt beheerd door Natuurmonumenten en is tot 18 september elke zondag geopend van 11:00 tot 16:00 uur. Je vindt Fort bij Spijkerboor aan de Westdijk 46 in Westbeemster.

Tip: boek van tevoren vast je entreetickets of meld je aan voor een rondleiding met één van onze enthousiaste gidsen!

Reserveer direct

Eveline Blok
Eveline Blok