Nieuws van de boswachter

Jonge ransuilen bij Fort bij Spijkerboor

26 juni 2019 | Jowien van der Vegte

Op Fort bij Spijkerboor zijn jonge ransuilen gezien! Boswachter-fortwachter Rob van Dam: “De uilskuikens zaten op een tak die met de harde wind laatst uit een boom was gebroken. We konden ze prachtig zien.”

jonge ransuil

Fort bij Spijkerboor is vooral bekend om het originele gepantserd draaikoepelgeschut. Dat kun je bekijken tijdens een van de rondleidingen. Het is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Het fort is ook rijk aan natuur. ’s Winters is het een belangrijke slaapplaats voor vleermuizen. In het duinzand waarmee het fort is afgedekt groeien prachtige bloemen en paddenstoelen. En het is een rustplaats voor dieren in het open polderlandschap. De ransuilen rusten in de bomen rond het fort en jagen in de polder er om heen.

Ransuilen leven in allerlei landschappen, overal waar genoeg veldmuizen zijn. Ze zijn te herkennen aan hun lange silhouet, oorpluimen en oranje ogen. Ze maken soms spookachtige geluiden, en ook de jongen kunnen allerlei gekke geluiden maken.

Bezoek het fort

In juli en augustus is het fort alle zondagen open. Voor rondleidingen wordt vooraf boeken aanbevolen want vol = vol.

In het fortcafé kun je terecht voor lekkere koffie, thee of Beemster sap met appeltaart of koek.

Tip: wandel ook het rondje om het fort heen.

Wilde bloemen

Het gaat niet overal goed met wilde bloemen. Wil je zelf wat doen voor meer bloemen in je buurt? Vraag het actiepakket aan!

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo