Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Reizend restaurant SterkWater strijkt neer op Fort bij Spijkerboor

27 maart 2023 | Eveline Blok

Pop-up restaurant SterkWater trapt dit jaar af met een nieuw initiatief! In een culinair drieluik lichten zij de Stelling van Amsterdam uit: Fort bij Abcoude, het Muiderslot en Fort bij Spijkerboor. Duik in de verhalen van dit rijksmonument en beleef op unieke wijze de Stelling van Amsterdam. Hoor, zie en proef een unieke beleving die je niet wilt missen! Kom genieten van een 5-gangen diner, inclusief bijpassend wijnarrangement of, voor de liefhebbers, bijpassende mocktails. Kunst, verhalen en muziek maken het geheel af.

sterkwater

Alsof de soldaten gisteren vertrokken

Fort bij Spijkerboor is één van de grootste en modernste forten van de Stelling van Amsterdam. Gebouwd in 1913 en nu in beheer van Natuurmonumenten, stond het op één van de zwakkere plekken van de verdedigingslinie. Daarom werd zij groter en sterker gebouwd dan de andere forten. Kort na het begin van de tweede wereld oorlog werd Spijkerboor in gereedheid gebracht.

Het fort als gevangenis

De slaapvertrekken, de wasruimte, de legerkeuken met enorme kookketels en het privétoilet voor officieren zijn nog steeds aanwezig, evenals het indrukwekkende kanon op het dak. Tralies voor de ramen, heuse celdeuren en bijzondere muurtekeningen herinneren ons aan de periode dat het fort als gevangenis fungeerde.

De geschiedenis van de verdedigingslinie komt tot leven tijdens een culinaire ontdekkingstocht. De gasten komen aan langs de fortwachterswoning en wandelen eerst buitenom over het fort met uitzicht op het polderlandschap van de Beemster.

Daarna strijken ze neer voor een uitgebreid diner in het fort, geïnspireerd op de vele verhalen die deze historische plek rijk is. De poterne wordt omgetoverd tot knusse eetzaal. Het menu is nog geheim, maar verwacht hartverwarmende ingrediënten en bijzondere gerechten geïnspireerd op de verhalen en omgeving van het fort. Uiteraard zijn er ook vegetarische varianten van het menu verkrijgbaar en wordt er rekening gehouden met allergieën.

Meer informatie

SterkWater op fort bij Spijkerboor vindt plaats van 5 tot en met 27 mei 2023. Gasten krijgen een 5-gangen diner met volledig drankarrangement, koffie/thee en een avond vol muziek en beleving. Meer informatie en tickets via www.sterkwater.nl

Eveline Blok
Eveline Blok